image
Sursa foto: Jurnal.md

Grâul, porumbul și floarea soarelui, afectate grav de secetă; Chicu: „Va fi necesar de venit cu suport pentru agricultori”

Situația catastrofală din agricultură cauzată de seceta din acest an, a fost unul din subiectele discutate azi de premierul Ion Chicu, cu șeful statului Igor Dodon și spikerul Zinaida Greceanâi. Rezultatele recoltei de grâu sunt mult sub așteptările experților din agricultură, iar lipsa ploilor compromite în mare parte și roada de popușoi și floarea soarelui.

„Am fost loviți serios de secetă toamna și iarna, nu am avut precipitații până la finele lunii aprilie. A fost afectat în primul rând grâul. Avem deja rezultatele recoltei. Sunt mult sub așteptări. Mulți agenți economici din agricultură au suferit. Avem unele speranțe legate de cerealele de grupa a doua, dar din păcate deja avem aproape o lună de când nu plouă. Astfel, porumbul, floarea soarelui, sunt și ele compromise”, a menționat premierul Ion Chicu. El nu a oferit detalii despre cifrele colectate de ministerul Agriculturii referitor la pierderi. „Este clar că va fi necesar de venit cu suport pentru agricultori”.

Premierul a adăugat că pe lângă cele 100 de milioane de lei prevăzuți recent pentru subvenționarea agricultorilor care au suportat pierderi, a propus să fie alocați bani suplimentari în acest scop.

„Astăzi vom definitiva regulamentul de subvenționare a celor 100 milioane de lei, pentru a-i ajuta în primul rând pe cei care au suferit mai mult în urma secetei. Am discutat că vom veni și cu bani suplimentari, o să venim ulterior cu detalii. Subvențiile vor fi alocate în funcție de gradul de afectare al agenților economici”, a mai spus Ion Chicu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: