image
Sursa foto: Profimedia

Rusia oprește monitorizarea sancțiunilor ONU impuse Coreei de Nord pentru programul său militar nuclear

Rusia a blocat prin veto programul de supraveghere a sancțiunilor impuse Coreei de Nord, din cauza programului său nuclear. Occidentul a criticat vetoul Rusiei, țară față de care are suspiciuni că ar cumpăra în secret arme de la Phenian pentru a le folosi în războiul din Ucraina, scrie Europa Liberă România.

Schimbarea de poziție a Rusiei în chestiunea programului nuclear nord-coreean e încă un indiciu al animozităților în creștere dintre Moscova și Occident legate de războiul din Ucraina. Acestea au îngreunat consensul în chestiuni în care existau acorduri de lungă durată.

Vetoul Rusiei a venit în timpul unui vot asupra rezoluției Consiliului de Securitate al ONU care prelungea mandatul grupului de experți care monitorizează sancțiunile împotriva Coreei de Nord timp de un an. Ca urmare a votului în Consiliul de Securitate, activitatea experților va înceta la sfârșitul lunii aprilie.

13 din cei 15 membri ai Consiliului au votat pentru continuarea monitorizării, China s-a abținut iar Rusia și-a folosit dreptul de veto. Important de precizat este că sancțiunile ONU în sine la adresa Coreei de Nord rămân în vigoare.

Rusia nu a mai încercat niciodată până acum să blocheze activitatea grupului de experți, care a fost reînnoit anual de Consiliul de Securitate al ONU timp de 14 ani, ca parte a unui consens global față de programul militar nuclear al Coreei de Nord.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a declarat în Consiliu, înainte de vot, că națiunile occidentale încearcă să „stranguleze” Coreea de Nord și că sancțiunile își pierd relevanța și sunt „rupte de realitate”.

El criticat activitatea grupului de experți, despre care a spus că „se reduce din ce în ce mai mult la a face jocul abordărilor occidentale, retipărind informații părtinitoare și analizând titlurile ziarelor și fotografiile de proastă calitate”.

Prin urmare, a spus diplomatul rus, grupul de experți nu ar fi capabil să aducă evaluări realiste ale sancțiunilor impuse Coreei de Nord.

În replică, ambasadorul adjunct al SUA, Robert Wood, a spus că activitatea grupului de experți este esențială și a acuzat Rusia că încearcă să reducă la tăcere investigațiile independente ale grupului care a raportat în ultimul an „încălcări flagrante” ale rezoluțiilor Consiliului de Securitate.

Diplomatul american a avertizat că vetoul Rusiei va încuraja Coreea de Nord să continue să pună în pericol securitatea globală prin dezvoltarea rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune.

Noutăţile partenerilor

comentarii: