image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

CALC solicită CEC o hotărâre prin care ar interzice transportarea organizată a alegătorilor

Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) solicită Comisiei Electorale Centrale să aprobe în regim de uregnță o hotărâre prin care să interzică transportarea în mod organizat a alegătorilor în ziua alegerilor de 11 iulie la secțiile de vot.

Potrivit CALC, un demers similar a mai fost trimis în adresa CEC la 31 mai, curent.

Coaliția Civică amintește că Potrivit Misiunii de Observare Promo-LEX, la alegerile parlamentare din 2019 au fost constatate 123 de incidente, comparativ cu primul tur al scrutinului prezidențial din 2020, când au fost identificate 50 de cazuri de acest gen și, respectiv, 37 de incidente în turul doi.

Totodată misiunea internațională OSCE a scos în evidență că din cele 300 de incidente raportate de poliție pe 1 noiembrie 2020 și din alte 325 din timpul celUi de-al doilea tur de scrutin prezidențial, majoritatea incidentelor au fost legate de acuzațiile de transportare organizată în legătură cu cumpărarea voturilor. Din peste 200 de rapoarte, în aproximativ 10 cazuri, poliția a identificat dovezi ale transportului organizat.

În pofida acestui fapt problema transportului organizat de alegători nu a fost reglementată de către Parlament nici după scrutinul prezidențial din 2020.

„În aceste circumstanțe, orice lipsă de acțiune menită să prevină transportarea organizată a alegătorilor, va duce la crearea de premise suplimentare de influențare sau constrângere a alegătorilor din stânga Nistrului să-și exercite dreptul la vot într-un anumit fel, dar și de creare a riscurilor suplimentare asupra securității acestor cetățeni”, se arată în comunicatul CALC.

Luând în calcul impactul pe care îl poate avea fenomenul transportării organizate de alegători în favoarea anumitor concurenți electorali asupra corectitudinii procedurilor de vot, precum și pornind de la rolul pe care l-a avut Hotărârea CEC nr. 4390 din 20 octombrie 2020 în reducerea numărului de cazuri de transportare organizată a alegătorilor, Coaliția Civică solicită Comisiei Electorale Centrale să adopte în regim prioritar o hotărâre de prevenire a transportării organizate a alegătorilor pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: