image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Un nou scandal la Primăria Chișinău: Un teren ce aparține municipalității ar fi fost privatizat ilegal

Războiul de la Primăria Chișinău continuă. După scandalul privind hotelul Național, viceprimarul Victor Chironda vine cu noi acuzații în adresa colegilor săi, dar și a edilului capitalei, Ion Ceban. El a făcut publică o schemă prin care s-ar fi admis privatizarea ilegală a unui teren ce aparține orașului. Lotul, cu o suprafață de 17 ari, pe care ar urma să fie construit un bloc, este amplasat pe bulevardul Dacia din sectorul Botanica al capitalei. Purtătoarea de cuvânt a lui Ion Ceban ne-a declarat că atât primarul, cât și instituția, nu comentează acuzațiile lui Chironda.

„În perioada când am fost în concediu, colaboratorii Direcției Arhitectură au pregătit și înaintat spre semnare un Certificat de proiectare pentru construcția unui bloc locativ în curtea blocurilor de pe Dacia 21/2. Terenul pe care se dorește construcția a fost acaparat în 2018 printr-o schemă dubioasă la care au contribuit colaboratorii Direcției Juridice a primăriei, iar certificatul pregătit contravine Deciziei CMC din 2017 prin care se interzice construcția de obiective noi în cartierele blocurilor existente. Pe acest caz am depus o plângere la procuratura anticorupție în care am solicitat urmăririi penale pe faptul modului fraudulos prin care compania respectivă a obținut preț de locațiune asupra terenului și examinarea legalității tentativei de emitere a certificatului de urbanism vădit ilegal. Spre regret lipsa anchetei de serviciu pe dna Arhitect-șef Svetlana Dogotaru confirmă faptul că primarul Ion Ceban un vrea să stopeze ilegalitățile din direcția arhitectură. În așa situație, degeaba facem proiecte de amenajare, renovăm parcuri sau investim în transport public, dacă nu se oprește procesul de densificare haotică a zonelor din oraș și construirea centrelor comerciale gigantice în zone deja aglomerate”, susține Victor Chironda.

Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a lui Ion Ceban, ne-a declarat că nici primarul și nici instituția nu comentează acuzațiile lui Victor Chironda.

Războiul între Ceban și Chironda a izbucnit luna trecută, după ce a ieșit la iveală că hotelul „Național” urmează să fie demolat, iar permisiunea ar fi fost dată de funcționarii din primărie sub acoperirea edilului. Ulterior, Ion Ceban i-a retras viceprimarului atribuțiile de coordonare a Direcției Arhitectură și dreptul de a semna dispoziții și acte în domeniul urbanismului, arhitecturii și construcțiilor. Chironda poate acum doar să coordoneze activitățile direcției corespondență, petiții și audiență.

Conferință de presă susținută de Viceprimarul municipiului Chișinău, Victor Chironda

Conferință de presă susținută de Viceprimarul municipiului Chișinău, Victor Chironda Posted by Victor Chironda on Wednesday, 30 June 2021

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: