''Dacă noi încercăm să facem acest lucru în 2019, aşa cum sugerează Comisia, acest lucru nu va fi susţinut de majoritatea statelor membre'', a declarat Norbert Hofer într-o reuniune informală a miniştrilor transporturilor din UE desfăşurată la Graz.

În opinia sa, chiar dacă majoritatea ţărilor membre ar fi de acord cu renunţarea la schimbarea orei, a face acest lucru începând din 2019 pare un obiectiv mult prea ambiţios.

''În unele domenii sunt necesare pregătiri tehnice. De exemplu, în sectorul companiilor aeriene este nevoie de cel puţin 18 luni'', a explicat oficialul austriac.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, le-a prezentat eurodeputaţilor în luna septembrie propunerea sa de suprimare a celor două schimbări ale orei în fiecare an.

Ţările membre ale UE vor putea opta liber pentru rămânerea fie la ora de vară, fie la ora de iarnă, întrucât au competenţă deplină în acest domeniu. Totuşi, pentru a deveni efectivă, propunerea Comisiei Europene trebuie totuşi să fie adoptată de Parlamentul European şi de Consiliul UE.

Comisia Europeană a cerut ca ţările membre să îi transmită deciziile lor cel mai târziu până la finalul lunii aprilie 2019. În cazul în care calendarul propus de Bruxelles este respectat, schimbarea orei prevăzută pentru 31 martie 2019 ar fi ultima trecere obligatorie la ora de vară, scrie Agerpres.