image
Sursa foto: nytimes.com

LIVE: SpaceX încearcă pentru a treia oară să lanseze Starship, cea mai mare și puternică rachetă din lume

SpaceX încearcă pentru a treia oară să lanseze Starship, cea mai mare și puternică rachetă din lume, de care depinde misiunea Artemis a NASA. Primele două misiuni au eșuat.

SpaceX lansează racheta Starship de la baza Starbase, aflată lângă plaja Boca Chica din sudul Texasului. Are la dispoziție o fereastră de 110 minute pentru lansare, care se deschide la ora 14:00.

Vehiculul Starship, împreună cu propulsorul său Super Heavy, alcătuiesc cea mai înaltă (122 de metri) și mai puternică rachetă construită până acum. Prima treaptă este alimentată de 33 de motoare raptor, în timp ce treapta superioară are șase motoare.

SpaceX a proiectat sistemul de lansare Starship pentru a fi pe deplin reutilizabil și speră să îl folosească pentru misiuni de explorare și turism spațial. Compania a vândut deja două călătorii private în jurul Lunii pe Starship, iar NASA a ales nava pentru misiunea Artemis 3, prin care și-a propus să ducă astronauți pe Lună până în 2026.

Dar mai întâi, SpaceX trebuie să demonstreze că nava sa poate ajunge pe orbită, întrucât nu a reușit să facă acest lucru în cele două încercări anterioare, în aprilie și noiembrie 2023. Spre deosebire de cele două încercări anterioare, ambele încheiate cu explozii înainte amerizările planificate în Oceanul Pacific, lângă Hawaii, zborul de azi va urma o traiectorie către Oceanul Indian, un profil de zbor ales de SpaceX pentru noile obiectivele de testare.

Reamintim că în urma primului test, Starship a explodat în momentul decuplării de propulsor, la patru minute de la decolare, iar în cel de-al doilea, boosterul supermasiv a reușit să scoată nava în afara atmosferei, după care a explodat, iar centrul de control a pierdut la scurt timp legătura cu nava.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: