image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Maia Sandu, după întrevederea cu Andrzej Duda: „Apreciem susținerea fermă a Poloniei pentru aspirațiile europene ale RM”

Declarațiile de presă în urma întrevederii Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, și a întrevederii delegațiilor în format extins.

Președintele Maia Sandu a menționat că a avut o discuție deschisă și productivă astăzi, la nivel de președinți, dar și în format extins, cu participarea delegațiilor. 

Suntem onorați că puteți participa mâine împreună cu noi și sărbători 30 de ani de la independența Republicii Moldova. (...) Republica Moldova a ales calea modernizării europene. Cetățenii țării noastre au arătat în mod clar această alegere, prin votul acordat la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, vot reconfirmat și la alegerile parlamentare din acest an. Noua guvernare de la Chișinău își propune să realizeze acest deziderat popular și să creeze condiții pentru ca cetățenii să aibă șansa la o viață mai bună aici, în Republica Moldova.

În acest sens, apreciem susținerea fermă a Poloniei pentru aspirațiile europene ale țării noastre și eforturile făcute de Varșovia pentru a include Republica Moldova în programele de asistență europeană.

Contăm, de asemenea, pe sprijinul Varșoviei pentru a avansa cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic în contextul agendei post-2020. Ne dorim o apropiere mai mare dintre Bruxelles și alte capitale europene cu țările Parteneriatului Estic, în special Moldova, Georgia și Ucraina, țări asociate cu aspirații de integrare în UE. Solidaritatea de care dă dovadă Polonia pe parcursul ultimului deceniu de la lansarea Parteneriatului Estic, indiferent de evoluțiile de la Chișinău, este un simbol puternic de prietenie și deschidere pentru țara noastră”, a declarat Maia Sandu.

Președintele a mai adăugat că Republica Moldova își dorește să participe și în alte inițiative regionale importante ce pot consolida securitatea și stabilitatea în regiunea noastră, la frontierele Uniunii Europene. Una dintre acestea este Inițiativa Celor Trei Mări, o platformă regională ce își propune consolidarea conexiunilor de infrastructură și a potențialului economic al țărilor din regiunea cuprinsă între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică. „Am discutat astăzi oportunitatea participării Republicii Moldova în această Inițiativă, care ne va permite să ne integrăm mai mult în rețelele de infrastructură europene”, a spus Maia Sandu.

În context, președintele a mulțumit și pentru includerea RM în lista statelor recipiente de asistență de dezvoltare prin platforma Polish Aid și prin intermediul Fundației Solidarity Fund din Polonia în Republica Moldova, care realizează multe proiecte și activități în domeniul dezvoltării locale și agriculturii în RM.

La rândul său, președintele Poloniei Anddrzej Duda a declarat că reformele pe care își propune să le realizeze RM sunt posibile așa cum au fost posibile și în Polonia de-a lungul a 32 de ani. „Doar că în RM se cer schimbări mai mari. Reformele sunt indispensabile ca Republica Moldova să devină un stat puternic și democratic. Am asigurat președintele și Guvernul de toată susținerea noastră, prin valorificarea experienței pe care o avem. Vom susține Republica Moldova atât pe calea reformelor democratice, cât și în combaterea corupției”, a spus președintele Poloniei

Declarațiile de presă în urma întrevederii Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, cu Președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, și a întrevederii delegațiilor în format extins pot fi urmărite mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: