image
Sursa foto: Profimedia

Zelenski spune ce planuri are Putin: „Pregătește o ofensivă majoră”; Ce țări urmează să fie atacate dacă Ucraina nu rezistă

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu pentru CBS News că rușii pregătesc o ofensivă majoră „la sfârștiul lunii mai sau iunie”. Acesta a precizată că fără ajutorul aliaților, Ucraina nu este pregătită să se apere, avertizând că dacă țara sa nu va rezista, Kazahstanul va fi următorul, apoi statele baltice, Polonia și Germania - „cel puțin jumătate din Germania”.

„Avem nevoie de ajutor acum”, spune liderul ucrainean, într-un interviu dat CBS News din regiunea Sumî. Zelenski spune că la sfârșitul lunii mai sau în luna iunie este așteptată o ofensivă majoră a Rusiei, transmite Digi24.

Acesta a apreciat efortul armatei sale care a reușit să oprească ofensiva rușilor în lunile de iarnă și să „stabilizeze situația”. Cu toate acestea, Ucraina nu este pregătită să se apere împotriva unei alte ofensive majore.

„De obicei, când atacă cu artilerie și distrug satele, după aceea, încearcă mereu să le ocupe. Nu știm ce se va întâmpla mâine. De aceea trebuie să ne pregătim”, a spus Zelenski.

Președintele a spus că, dacă Ucraina nu va rezista, Kazahstanul va fi următorul, apoi statele baltice, Polonia și Germania - „cel puțin jumătate din Germania”. Prin urmare, Zelenski a cerut partenerilor occidentali să ofere Ucrainei mai multe sisteme de rachete Patriot și artilerie.

„Să fim sinceri, banii pe care îi aprobă Congresul, administrația, în cele mai multe cazuri, 80% din acești bani rămân în Statele Unite. Acele muniții vin la noi, dar producția se întâmplă acolo, iar banii rămân în SUA, iar taxele rămân în SUA”, a spus el.

Zelenski a mai spus că războiul din Gaza a redus atenția asupra războiului din Ucraina, iar Putin îl folosește în mod activ.

Cu toate acestea, acesta nu este singurul instrument al dictatorului. Potrivit acestuia, Putin folosește atacul terorist din Moscova pentru a-și justifica atacurile din Ucraina.

Noutăţile partenerilor

comentarii: