image
Sursa foto: Lucas Schifres/Getty Images

Rusia a rămas în iulie cel mai mare furnizor de petrol al Chinei

Rusia a rămas în iulie cel mai mare furnizor de ţiţei al Chinei, au arătat duminică datele guvernului chinez, chiar dacă livrările ruseşti scad de la maximele lor istorice din cauza discounturilor mai mici şi a creşterii cererii interne, care limitează exporturile ruseşti, transmit Reuters și News.ro.

Livrările din Rusia au crescut în iulie cu 13% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, până la 8,06 milioane de tone, sau 1,9 milioane de barili pe zi (bpd), potrivit datelor Administraţiei Generale a Vămilor.

În primele şapte luni ale anului, livrările ruseşti au crescut cu 25% faţă de un an mai devreme, până la 60,66 milioane de tone.

Transporturile din Arabia Saudită, de 5,65 milioane de tone, au scăzut cu 14% faţă de anul precedent şi cu 31% faţă de iunie.

Exporturile saudite către rafinăriile asiatice erau de aşteptat să scadă în iulie, deoarece Riadul a ridicat din iulie preţul oficial de vânzare al petrolului său emblematic Arab Light către cumpărătorii asiatici, la un nivel maxim al ultimelor şase luni.

Arabia Saudită a anunţat, de asemenea, planuri pentru o reducere suplimentară a producţiei în iulie, scăzând producţia la 9 milioane bpd, de la 9,96 milioane bpd în iunie.

În ciuda continuării sancţiunilor occidentale şi a unui plafon de preţ pentru transporturile ruseşti, ţiţeiul rusesc de calitate ESPO s-a comercializat din ce în ce mai aproape de gradele de referinţă, deoarece cererea puternică din partea cumpărătorilor indieni şi chinezi erodează discountul oferit din cauza sancţiunilor.

Livrările ESPO cu livrare în iulie au avut un discount de 5-6 dolari pe baril faţă nivelul de referinţă ICE Brent, comparativ cu un discpunt de 8,50 dolari faţă de ICE Brent pentru livrările din martie, potrivit surselor comerciale.

Se preconiza, de asemenea, că cererea internă mai puternică din Rusia va duce la o scădere generală a exporturilor ruseşti.

Transporturile din porturile din vestul Rusiei din iulie au fost estimate să scadă cu 18% de la o lună la lună, reflectând refacerea cererii interne de rafinare.

Rafinăriile chineze folosesc comercianţi intermediari pentru a se ocupa de transportul şi asigurarea ţiţeiului rusesc, pentru a evita încălcarea sancţiunilor occidentale.

Furnizorii alternativi şi-au văzut acţiunile crescând, pentru a compensa livrările mai mici din Arabia Saudită şi Rusia.

Livrările din Angola au crescut cu 27% faţă de luna precedentă, la 574.581 bpd, în iulie.

Continuând tendinţa din luna precedentă, exporturile SUA către China au crescut de cinci ori faţă de anul precedent, în ciuda tensiunilor geopolitice, deoarece producţia WTI din SUA continuă să crească pe fondul reducerilor de aprovizionare ale OPEC+.

Livrările de ţiţei din SUA către China au totalizat 161.275 bpd în iulie, în scădere de la 742.824 bpd în iunie, pe măsură ce marjele de arbitraj s-au redus.

Importurile din Malaezia au crescut cu 16% faţă de un an anterior, până la 911.926 bpd în iulie. Malaezia este adesea folosită ca punct intermediar pentru mărfurile sancţionate din Iran şi Venezuela.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: