image
Sursa foto: Jurnal.md

Evaluarea judecătorilor și procurorilor va fi finalizată până în 2025, consideră Olesea Stamate // VIDEO

Evaluarea judecătorilor și procurorilor va fi finalizată până în 2025, întrucât există experiența Comisiei Pre-Vetting, pe care membrii următoarelor comisii o vor prelua. Salariile judecătorilor și procurorilor care vor trece prin Pre-Vetting sau Vetting vor fi majorate considerabil. La CSJ acestea vor ajunge până la 60 de mii de lei. Declarații în acest sens au fost făcute de președinta Comisiei juridice numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV.

„Cred că se va reuși (n.r.: finalizarea procesului de evaluare a judecătorilor și procurorilor până în 2025), ținând cont de faptul că ambele comisii, una care a fost creată și alta care urmează a fi creată în baza legii Vettingului, vor prelua din experiența Comisiei Pre-Vetting. Comisia Vetting 2, care a fost recent formată, și-a aprobat toate regulamentele interne. Are tot mecanismul setat pentru a începe procedura de evaluare, iar săptămâna viitoare va expedia primele chestionare către candidați. Deja vedem o dinamică mult mai rapidă a activității comisiei”, a declarat Stamate.

Comisia Vetting 2 va evalua atât candidații judecători, cât și non-judecători la funcția de membru la Curtea Supremă de Justiție. „De ce nu prea se înghesuie acolo candidați, mai ales din rândul judecătorilor?”, a întrebat-o Alex Cozer pe Olesea Stamate.

„Unul dintre motive este că i-a pus un pic în gardă procedura de Pre-Vetting. Chiar dacă criteriile la procedura de Vetting sunt puțin mai relaxate, oricum percepția vizavi de această procedură a rămas că este una neplăcută prin care nu prea vrei să treci. Un alt motiv este că nu neapărat funcția de judecător la CSJ în condițiile actuale este una foarte atractivă, chiar și din punct de vedere financiar”, a relatat Stamate.

Președinta Comisiei juridice numiri și imunități a Parlamentului a anunțat că judecătorii și procurorii care vor trece prin Pre-Vetting și Vetting vor beneficia de salarii duble.

„Am discutat cu Guvernul. Există un angajament clar că salariile judecătorilor și procurorilor care vor trece prin Pre-Vetting sau Vetting vor fi majorate considerabil, vorbim de dublarea lor. Astfel încât și asta să constituie un argument în plus pentru judecătorii care se gândesc la o carieră în instanța superioară”, a menționat Stamate, potrivit căreia, salariile vor fi mărite treptat și la ceilalți judecători și procurori. „Trebuie să înțelegem foarte clar că nu mai putem mări salariile judecătorilor și procurorilor până ca aceste instituții să fie curățate”, a punctat Stamate.

Emisiunea „Secretele Puterii” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: