image
Sursa foto: jurnal.md

Expert: În 2022 exporturile din RM au înregistrat cea mai spectaculoasă creștere, cu 1,2 miliarde de dolari mai mult

În 2022 exporturile moldovenești au înregistrat una din cele mai spectaculoase creșteri ajungând la 4,3 miliarde de dolari, notează expertul economic Veaceslav Ioniță, într-o analiză postată pe pagina sa de facebook. Creșterea a fost de aproape 40% sau cu 1,2 miliarde de dolari mai mult decât în anul precedent. Un fenomen similar a mai fost în istoria Moldovei doar o singură dată în anul 2011, când exporturile au crescut cu 44% sau 680 milioane de dolari.

Potrivit expertului, creșterea din 2022 a fost alimentată de 4 factori de bază: Războiul din Ucraina, care a determinat direcționarea unui flux important de mărfuri prin Moldova, în special produsele petroliere.

Totodată, roada foarte mare a producției agricole în anul 2021 și prețurile avantajoase în creștere cu 20% a determinat încasări fără precedent la exportul de produse agricole începând cu trimestru IV, din 2021 și până în tr. III din 2023.

Creșterea generală a prețurilor cu minim 11% la toate produsele exportate, este un alt factor ce a permis încasări suplimentare de cel puțin 450 milioane USD, doar de la majorări de prețuri.

Creșterea exporturior a fost generată și de creșterea fluxului de mărfuri produse în stânga Nistrului și exportate prin câmpul legal al Republicii Moldova, mai subliniază expertul..

Noutăţile partenerilor

comentarii: