image
Sursa foto: time.com

Un val de false alerte cu bombă subminează Moscova de peste două luni

Capitala rusă este de peste două luni victima unui val de false alerte cu bombă care îi perturbă administraţiile, şcolile şi întreprinderile, sub privirea neputincioasă a autorităţilor foarte tăcute, relatează AFP.

Aceste ameninţări mincinoase au afectat mai multe oraşe din Rusia, însă la Moscova, unde trăiesc şi se deplasează zilnic până la 16 milioane de oameni, acestea au fost cele mai numeroase, atingând uneori mii de alerte zilnic.

În capitală, ele au condus la evacuarea a peste 1,6 milioane de persoane de la 28 noiembrie, potrivit agenţiei provate de presă Interfax, singura care prezintă o estimare oficioasă, scrie News.ro.

”Nu mai numărăm de fiecare dată când are loc”, suspină Iulia Olşanskaia, o funcţionară moscovită care spune că în decembrie şcoala fiicei sale, Maria, a fost evacuată ”uneori de mai multe ori pe zi”. ”Cursuri au fost anulate sau amânate, însă în acele zile au fost şi avacuări”, declară pentru AFP adolescenta în vârstă de 13 ani.

La fel de sătulă este Iulia Grebentcenko, altă mamă moscovită. Fiica sa a fost evacuată de 13 ori de la începutul lui decembrie. ”Părinţii au angajat un câine pentru a verifica mai repede şcoala, pentru că nu ştii niciodată de cât timp au nevoie echipajele cu câini”, declară această angajată în administraţie.

La fiecare alertă, procedeul este identic: e-mailuri care anunţă prezenţa unei bombe sunt trimise de către expeditori care nu pot fi depistaţi unor întreprinderi sau instituţii publice, pe care legea le obligă să verifice sau evacueze.

Până la 5 februarie, o sursă ”informată” a dezvăluit pentru Interfax că la Moscova au fost vizate 1.500 de locuri: Catedrala Cristos Mântuitorul, aproximativ 30 de tribunale, 150 de instituţii de învăţământ, 232 de staţii de metrou, 15 instituţii medicale, 75 de piscine, aproximativ 50 de centre comerciale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: