image
Sursa foto: Profimedia Images

Doi dintre autorii atacurilor teroriste din Bruxelles au ucis întâi un om pe stradă, „ca să vadă cum este”

Doi frați implicați în atentatele teroriste de la Bruxelles, din martie 2016, au ucis un bătrân pe stradă cu doi ani înainte, doar ca să vadă cum este să omori, potrivit publicației De Morgen, citată de BBC și Digi24.

Ibrahim El-Bakraoui s-a aruncat în aer pe aeroportul Zaventem, în 2016, ucigând 11 oameni. Fratele său, Khalid, a ucis alți 20 de oameni într-o stație de metrou din capitala Belgiei, în același fel.

Cei doi le-au mărturisit celorlați doi atacatori implicați în atentate, care au supraviețuit, că l-ar fi ucis, pe stradă, la întâmplare, pe Paul-André Vanderperren, un bărbat de 76 de ani, scrie De Morgen.

Paul-André Vanderperren a fost găsit mort în 2014, iar cazul morții sale a rămas nerezolvat. Bărbatul a fost împușcat în timp ce se întorcea acasă de la o cafenea din zona Jette din Bruxelles, după ce urmărise un meci al echipei de fotbal Anderlecht.

Procurorii belgieni au închis cazul morții lui Vanderperren în octombrie 2020.

Văduva lui Vanderperren a declarat publicației De Morgen că avocații ei i-au spus, anul trecut, că frații Bakraoui erau aproape sigur legați de crimă. „Încă am multe întrebări, însă, într-un fel, este o ușurare", a declarat femeia.

Detalii despre posibila implicare a fraților Bakraoui în crimă au apărut după interogarea atacatorilor care au supraviețuit atentatelor, Mohamed Abrini și Osama Krayem. Cei doi sunt printre cele 10 persoane trimise în judecată în cazul atentatelor. Printre acuzați se mai află Salah Abdeslam, acuzat că ar fi participat în noiembrie 2015 și în atacurile din Paris.

Potrivit unor transcripturi văzute de reporterul De Morgen Douglas de Conick, Krayem le-a spus anchetatorilor în decembrie 2016, la nouă luni după atacuri, că unul dintre frații Bakraoui, Khalid, i-a spus că el și Ibrahim au ucis pe cineva în stradă.

În iunie 2018, Krayem a venit cu mai multe detalii: „Khalid mi-a explicat că era o persoană în vârstă și că el și fratele său voiau să vadă cum este să omori un om". Krayem, cetățean suedez, a fost surprins de camerele de supraveghere alături de Khalid el-Bakraoui cu puțin timp înainte ca acesta să se arunce în aer la metrou.

Declarațiile lui Krayem rămân la nivelul de zvonuri, întrucât suspecții sunt morți și cazul are mici șanse să fie redeschis.

„În timpul cercetărilor desfășurate în cazul acestei crime, nu am reușit să indentificăm autorul responsabil și în octombrie 2020 cazul a fost închis", a declarat un purtător de cuvânt al procuroraturii din Bruxelles pentru BBC. „Dacă apar noi dovezi, cazul ar putea putea fi redeschis, încă astăzi nu există elemente care să nu fi fost investigate".

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: