image
Sursa foto: jurnal.md

„Curtea Constituțională trebuie îngrădită de politic”; Soluția propusă de un grup de experți, inclusiv ex-președinți la CC

Un grup de inițiativă format din 16 persoane, doctori în dreptul constituțional, profesori universitari, doctori habilitați și ex-judecători la Curtea Constituțională, au semnat un apel către autorități, către liderii partidelor politice și societatea civilă prin care propun inițierea unei reforme în domeniul jurisdicției constituționale.

„Poate va fi necesar să modificăm cadrul legal pentru perfectarea normelor constituționale ce țin de activitatea CC, dar și a altor instituții de stat. Trebuie să găsim acel echilibru, acea soluție pentru a ameliora situația din societatea. CC este un organ foarte important în stat care trebuie să aducă un echilibru între puterile de stat”, a declarat fostul președinte al CC, Dumitru Pulbere.

Experții în drept constituțional propun organizarea unei conferințe practico-științifice în care să fie identificată cea mai bună soluție.

„Puterea politică a avut întotdeauna un interes ca să aibă instanțe judecătorești cât de cât loiale. În opinia mea, trebuie să facem modificări la legislație în așa fel ca judecătorii să fie îgrădiți de puterea politică. Sunt mai multe propuneri, de exemplu, să fie lichidată paritatea de voturi la CC, să fie formulat mecanismul ca să poată fi revizuite acele hotărâri care contravin Constituții. Curtea să fie organizată ca cea de la Strasbourg. Să fie mărit numărul de judecători până la 7, iar orice cauză să fie examinată în două trepte, de trei judecători, apoi de întreaga componență a CC”, a adăugat Victor Pușcaș, ex-președinte și fost judecător la CC.

„Au fost multe zvonuri privind crearea grupului nostru că am avea scopuri ascunse. Nu este adevărat. Avem intenții nobile și vrem să ajutăm Curtea Constituțională să activeze imparțial așa cum cere Constituția. Alte scopuri nu avem. A venit momentul să examinăm serios necesitatea reformării CC”, a comentat fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi.

În opinia experților, problemele în activitatea CC au apărut încă în 2013, dar a fost impoibil de intervenit ținând cont de statutul Curții Constituționale.

„Cireașa de pe tort a fost în iunie 2019. Curtea a deviat de la propriile sale hotărâri. Adresarea noastră nu are vreo atitudine față de completul CC de astăzi. Curtea de astăzi o să-și confirme imparțialitatea prin hotărârile care vor fi adoptate”, a menționat și juristul Pavel Midrigan.

Noutăţile partenerilor

comentarii: