image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

SIS: Rusia a cheltuit peste un miliard de lei pentru destabilizarea situației din R. Moldova // VIDEO

Directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteață, a susținut astăzi un briefing privind rezultatele operațiunii complexe a SIS de stopare a acțiunilor ostile ale Federației Ruse și ale unor grupuri criminale îndreptate împotriva ordinii de drept, democrației și Constituției Republicii Moldova. Potrivit lui Musteață, banii oferiți de Rusia pentru destabilizarea situației din R. Moldova se ridică la peste un miliard de lei.

„Războiul hibrid dus de Federația Rusă în Moldova și a unor grupuri criminale transfrontaliere s-a intensificat în anul 2022 și se manifestă prin următoarele tactici: tentativa de răsturnare a ordinii constituționale și de preluare a puterii prin violență, amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a RM, în special Găgăuzia, interferența Federației Ruse în procesul electoral din RM, propaganda și alterarea spațiului informațional, operațiuni subversive derulate de serviciile speciale ruse, precum și exploatarea elementelor de crimă organizată prin alterarea procesului electoral și democratic”, a declarat șeful SIS.

Acesta a mai spus că R. Moldova nu este singura țară supusă agresiunii hibride din partea Federației Ruse și că tot mai des asemenea avertizări sunt enunțate de statele partenere.

Datele operative și analitice ale SIS, potrivit lui Alexandru Musteață, indică asupra „pregătirii și realizării, începând cu a doua jumătate a anului 2022, pe teritoriul Republicii Moldova a unui scenariu subversiv de imixtiune externă cu scopul înlăturării violente a guvernării democratice și preluarea controlului politic de către grupări criminale subordonate altor țări”.

„Organizatorii acestui scenariu sunt afiliați structurilor de proiectare și implementare a unor tehnologii politice din Federația Rusă conectați la administrația președintelui rus și la serviciile ruse de securitate. Autorii acestui scenariu pe teritoriul Republicii Moldova sunt exponenți ai grupului criminal organizat condus de Ilan Șor. Grupul criminal organizat activează sub acoperirea mai multor proiecte politice. Scopul acestui scenariu pus la cale de Federația Rusă și implementat de grupările criminale este subminarea securității statului printr-un arsenal complex... Am fost informați, inclusiv de partenerii străini, despre planurile de preluare forțată a Guvernului cu implicarea a 500 de cetățeni străini cu pregătire militară, în februarie-martie curent...”, a precizat Alexandru Musteață.

În prezent, autoritățile asistă la compromiterea proceselor electorale în R. Moldova la nivel de stat. „În contextul alegerilor locale din 5 noiembrie, SIS a identificat activități de influențare a proceselor electorale în scopul promovării interesul statului străin Federația Rusă prin intermediul acelui grup criminal organizat condus de Ilan Șor. Observăm o concentrare masivă pe compromiterea alegerilor”, a subliniat Musteață.

În ultimele luni, au fost documentate peste 90 de milioane de lei destinate coruperii alegătorilor.

„Coruperea alegerilor are loc în toate localitățile. Sunt implicați mii de polițiști în procesul de stopare a corupției. Fenomenul e atât de amplu, încât riscăm să nu avem polițiști pe drumuri”, a mai declarat șeful SIS.

Noutăţile partenerilor

comentarii: