image
Sursa foto: Instagram

Un campion mondial a hotărât să își doneze creierul! Povestea emoționantă a celui care nu-și poate aminti performanțele

Fostul internaţional englez de rugby Steve Thompson, diagnosticat cu demenţă precoce, spune că a fost de acord ca după moartea sa creierul să-i fie donat pentru cercetarea encefalopatiei traumatice cronice, scrie BBC.

''Sunt de acord ca după moarte creierul meu să facă obiectul unei cercetări ştiinţifice privind encefalopatia traumatică şi traumele cerebrale. În acest fel sper ca rugbyul să devină un sport mai sigur. Ofer spre studiu creierul meu pentru ca viitorii jucători de rugby să nu mai treacă prin ceea ce trec eu. Doresc ca cercetătorii să poată dezvolta tratamente mai bune şi să existe modalităţi de a face jocul mai sigur'', a spus Thompson, citat de Agerpres.

Steve Thompson, fost jucător al naţionalei de rugby a Angliei, în vârstă de 43 de ani, a dezvăluit la finele anului anul trecut că a fost diagnosticat cu demenţă precoce şi că nu-şi mai poate aminti că a câştigat cu ''trandafirii'' Cupa Mondială din 2003.

Fostul taloner, cu 73 de selecţii pentru Anglia între 2002-2011, consideră că a ajuns în această situaţie din cauza rugby-ului.

"Ne vedeţi ridicând trofeul Cupei Mondiale şi pot să văd cum sar de bucurie. Dar nu îmi amintesc", declara în decembrie Thompson, care potrivit medicilor suferă şi de encefalopatie traumatică.

Thompson, alături de alţi rugbyşti, au dat în judecată organismele sportive care se ocupă cu desfăşurarea meciurilor de rugby.

Steve Thompson a evoluat la formaţii precum Northampton Saints, Leeds Carnegie şi London Wasps, dar a avut şi 3 selecţii la reprezentativa Leilor britanici şi irlandezi.

World Rugby şi Federaţia engleză de rugby au precizat că iau în serios siguranţa jucătorilor şi că au implementat măsuri pentru prevenirea accidentărilor.

"Informaţiile despre o posibilă acţiune colectivă în numele unor foşti jucători de rugby ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toate sporturile de contact", declara tot atunci Peter McCabe, director executiv al Headway, un grup de campanie care se ocupă de problema leziunilor cerebrale.

"În Statele Unite s-au luat măsuri asemănătoare pentru a obliga NFL să recunoască gravitatea problemei şi să accepte că pur şi simplu trebuie să se schimbe pentru a proteja mai bine sănătatea jucătorilor pe termen scurt şi lung", arăta McCabe.

NFL a acceptat în 2013 să plătească despăgubiri care ar putea depăşi un miliard de dolari pe o perioadă de 65 de ani, în urma proceselor intentate de foşti jucători.

Şi în fotbal, Nobby Stiles, Jack Charlton şi Bobby Charlton, foşti câştigători ai Cupei Mondiale de fotbal din 1966 cu naţionala Angliei, au fost diagnosticaţi cu demenţă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: