Hasankeyf, situat pe fluviul Tigru, se află într-o regiune care adăposteşte unele dintre cele mai vechi aşezări umane din lume. Valea e locuită încă din secolul 3. Asirienii, romanii şi selgiucizii şi-au lăsat, toţi, amprenta. Moschei şi morminte cu semnificaţie istorică au fost mutate într-o rezervaţie arheologică.

Până acum, cei 3000 de locuitori din Hasankeyf şi-au câştigat traiul de pe urma turismului.

Ecologişti şi arheologi din toată lumea au pledat în favoarea salvării oraşului Hasankeyf, iar finanţatorii europeni s-au retras din proiectul construirii barajului. Însă fără niciun rezultat.

Poliţia a înăbuşit violent protestele locale, aşa cum s-a întâmplat și anul acesta, în luna iulie.

Cel mai mare lac de acumulare din Europa, peste „leagănul omenirii”

„Acesta va fi cel mai mare lac de acumulare din Europa. Cu oraşe noi, de-a lungul celor 170 de kilometri ai săi. Se va pescui, se vor face călătorii cu vaporaşe”, explică Abdullah Tarhan, viceprimarul din Hasankeyf.

Autoritățile din Turcia vor să construiască cel mai mare lac de acumulare din Europa peste un oraș vechi de 10.000 de ani

Bülent Başaran, proprietar de restaurant, se îndoieşte că vor mai veni turişti. În loc de malul răcoros al Tigrului, noul lui local ar trebui să fie aici, în Noul Hasankeyf. Însă, deocamdată, aici nu e nici electricitate, nici apă. Şi acesta nu e singurul motiv de îngrijorare al lui Bülent.