image
Sursa foto: Reuters

Sancțiunile UE au afectat aproape 87% din companiile rusești

Sancțiunile economice europene au afectat o majoritate covârșitoare a companiilor rusești. Peste 85% din sectorul privat au simțit șocul sancțiunilor, iar alte aproape 12% dintre afaceri nu s-au putut adapta noii realități economice, fiind nevoite să se închidă parțial sau în totalitate.

Cele șase pachete de sancțiuni ale UE care au intrat în vigoare după 24 februarie, ziua în care Rusia a început un război la scară largă în Ucraina, și care sunt menite să pedepsească agresiunea nejustificată, au produs efecte negative asupra companiilor rusești și asupra mediului de business. Boris Titov, ombudsmanul aparatului de afaceri al Rusiei, menționează marți, 31 mai, în „Controlul situației actuale a mediului de afaceri” – un raport pregătit de către structura de stat pentru protejarea drepturilor antreprenorilor, aflată sub egida președintelui Rusiei, că 86,7% dintre afaceri au avut de suferit, într-o măsură mai mică sau mai mare, de pe urma valurilor de sancțiuni occidentale.

Conform spuselor lui Titov, din acest total, 77,4% au reușit să se adapteze noii relaități economice, iar alte 11,7% nu au supraviețuit șocului financiar și au fost constrânse să părăsească piața, „să se închidă parțial sau în totalitate”. Din cele aproape 87% ale companiilor afectate, 67,1% au recunoscut sincer că resimt efectele sancțiunilor vesticilor, notează Deutsche Welle.

Dintre antreprenorii chestionați în cadrul studiului, doar 10,4% au declarat că afacerea lor este în continuare stabilă și își continuă creșterea economică. Iar în ceea ce privește problemele pe care au reușit până a cum să le identifice, exponenții mediului de afaceri precizează, în proporție de 62,2%, că acestea țin de reducerea cererii, iar „ceea ce ar urma în acest context ar fi un deficit al resurselor, o scădere a fluxului de numerar și apoi a ruperea lanțurilor de distribuție, creând dificultăți de import”.

Peste jumătate dintre antreprenorii implicați în cercetare se arată nemulțumiți de acțiunile conducerii de vârf a Rusiei în sectorul economic-financiar și consideră că organele competente întreprind acțiuni insuficiente pentru a asigura funcționarea normală a mediului de business în condițiile sancțiunilor aplicate.

„Analiza declarațiilor antreprenorilor arată deopotrivă că majoritatea acestora consideră drept insuficientă reacția autorităților la schimbările actuale. Problemele pot fi depășite doar prin intermediul unei reforme totale, prin schimbarea însuși a modelului de dezvoltare viitoare.”, mai adaugă Titov.

Noutăţile partenerilor

comentarii: