image
Sursa foto: coe.int

Liderii UE încearcă să împace țările supărate din Balcanii de Vest

Criticile liderilor din Balcanii de Vest cu privire la modul în care aderarea țărilor lor este tratată de UE par să fi ajuns la urechile celor 27 de șefi de stat și de guvern din UE, care și-au prelungit discuțiile reflectând asupra reacțiilor primite astăzi.

Un diplomat de rang înalt care a monitorizat discuțiile a remarcat că șefii UE s-au simțit obligați să reflecteze asupra feedback-ului primit de la colegii lor, iar discuția s-a prelungit, pentru că sunt diverse aspecte de luat în considerare. Printre acestea se numără blocarea de către Bulgaria a negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord și starea generală a democrației și a reformelor administrative din Bosnia și Herțegovina.

Discuția prelungită a avut ca efect concret amânarea deciziei istorice, așteptată pe scară largă, de acordare a statutului de candidat la UE Ucrainei și Republicii Moldova. Este posibil ca acest lucru să fie intenționat, liderii încercând să demonstreze o preocupare reală față de ritmul lent al aderării națiunilor din Balcani, înainte de a da semnalul bucuriei la Kiev și Chișinău. În fapt, Ucraina și Republica Moldova vor fi pur și simplu la coada aderării, fără nicio garanție cu privire la momentul în care, sau dacă, vor începe vreodată discuțiile oficiale de aderare, scrie politico.eu.

De altfel, Bosnia și Herțegovina pare să fi ajuns în mod neașteptat în prim-planul discuțiilor liderilor în această seară, oficialii lucrând la reformularea concluziilor privind această țară. Potrivit unui nou draft văzut de Politico, liderii iau în considerare posibilitatea de a declara că UE este pregătită să acorde statutul de țară candidată Bosniei și Herțegovinei după ce această țară va realiza un set substanțial de reforme. În acest scop, Consiliul European invită Comisia Europeană să raporteze fără întârziere Consiliului despre stadiul punerii în aplicare a celor 14 obiective-cheie stabilite. Consiliul European promite să revină după aceea asupra acestei chestiuni, scrie digi24.ro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: