image
Sursa foto: phys.org

Urmăriți în direct primul LIVE streaming de pe Marte

Primul stream live de pe orbita lui Marte este pregătit această seară, 2 iunie. Agenția Spațială Europeană (ESA) va difuza fluxul de o oră pe YouTube, oferind spectatorilor o privire asupra Planetei Roșii.

ESA distribuie fluxul live pentru a sărbători cea de-a 20-a naștere a lui Mars Express, proiectul lor în derulare ce vrea să obțină o înțelegere mai profundă a celui mai apropiat vecin planetar al nostru. Imaginile vor fi transmise direct pe Pământ de la Camera de monitorizare vizuală (VMC) de la bordul orbiter-ului, arătând Marte de departe, în toată splendoarea sa.

Deoarece această misiune rulează de aproape două decenii, echipamentele învechite au cunoscut zile mai bune. De asemenea, este prima dată când ceva de genul acesta a fost încercat, așa că echipa își ține degetele încrucișate.

„Aceasta este o cameră veche, planificată inițial în scopuri de inginerie, la o distanță de aproape trei milioane de kilometri de Pământ – aceasta nu a fost încercată înainte și, pentru a fi sincer, nu suntem 100% siguri că va merge”, a declarat James Godfrey, manager de operațiuni spațiale la centrul de control al misiunii ESA din Darmstadt, într-un comunicat citat de Playtech.

„Dar sunt destul de optimist. În mod normal, vedem imagini de pe Marte și știm că au fost făcute cu câteva zile înainte. Sunt încântat să văd Marte așa cum este acum – cât de aproape de un „acum” marțian, când putem să ajungem!”.

Este numit „în direct”, dar va exista o ușoară întârziere din cauza timpului necesar pentru ca lumina să parcurgă distanța mare dintre Pământ și Marte. Distanța depinde de orbitele celor două planete, dar media este de aproximativ 225 de milioane de kilometri (140 de milioane de mile).

Timpul dintre imaginile luate de pe orbită în jurul lui Marte și apariția pe ecran va fi de aproximativ 18 minute: aproximativ 17 minute pentru ca lumina să călătorească de pe Marte pe Pământ și încă un minut pentru a trece prin firele și serverele de pe sol.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: