image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Fermierii cer urgentarea deciziei privind importurile de cereale și oleaginoase din Ucraina: „Suntem în prag de faliment”

Asociația „Forța Fermierilor” cere urgentarea luării deciziei privind alinierea la Decizia Comisiei Europene privind restricționarea temporară a importurilor din Ucraina a grâului, porumbului, floarei soarelui și rapiței pentru 5 țări din Europa de Est.

Potrivit organizației, marea majoritatea fermierilor mici și mijlocii din Moldova se află în pragul falimentului. În mare parte acest lucru se întâmplă din cauza prăbușirii vertiginoase a prețurilor la materia primă agricolă din ultimul an sub presiunea producției din Ucraina.

Potrivit estimărilor asociației, pierderile agricultorilor de la diferența de prețuri au constituit cel puțin 2 miliarde. În prezent, prețul unui kg de grău a coborât la 2,8 lei per kg, pe când prețul de cost este circa 5 lei pentru un kilogram. Cea mai dramatică diminuare a prețurilor se atestă la floarea soarelui – minus 3,5-4 lei per kg. Acum producția se vinde sub 7 lei per kg , având prețul de cost al unui kilogram aproximativ 10 lei.

„Catastrofa prețurilor este amplificată de secetă severă din anul trecut, scumpiri exorbitante la inputuri, probleme enorme cu reeșalonarea creditelor și recreditarea sectorului agrar și lipsa suportului minimal suficient din partea statului. Care ar fi soarta majorității agricultorilor, dacă în următoarele două luni în țara în urma invaziei producției din Ucraina nu vor fi spații necesare pentru depozitarea producției agricole din recolta nou, iar prețurile la materia primă vor continua căderea liberă? Răspunsul este evident. Insolvabilitatea fermierilor, dispariție a miilor locuri de muncă, accelerarea exodului și distrugerea definitivă a satelor. Acest rezultat nicidecum nu ajută Ucrainei și va genera doar tulburări sociale și politice, care ar influența scăderea semnificativă a nivelul de susținere a vectorului european în rândurile populației. Astfel au de câștigat doar forțele ostile intereselor Republicii Moldova”, se spune într-un comunicat emis astăzi de Forța Fermierilor.

Fermerii cer Guvernului să adopte în această săptămână curentă hotărârea privind interzicerea temporară, după modelul UE, a importurilor de grău, porumb, floarei soarelui și rapiță din Ucraina. Totodată, solicită să fie identificate mijloacele financiare pentru compensarea agricultorilor pierderilor din cauza micșorării catastrofale a prețurilor la producția agricolă, precum și realizarea celorlalte promisiuni, asumate anterior în fața fermierilor.

„În caz contrar, este foarte probabil că în curând toata țara va fi cuprinsă de protestele agricultorilor”, se mai spune în declarație.

Săptămâna trecută, Ministerul Agriculturii a anunțat că Republica Moldova intenționează să impună temporar restricții identice cu cele impuse de unele state UE la importul de cereale și semințe oleaginoase originare din Ucraina.

Noutăţile partenerilor

comentarii: