image
Sursa foto: Captură // PCCOCS

Ce pedeapsă a primit străinul care a încercat să scoată ilegal din R. Moldova peste 250 000 de țigări

Urmare a unui dosar penal trimis în judecată de procurorul PCCOCS, Judecătoria Hâncești l-a condamnat cu suspendarea pedepsei cu închisoarea pentru un an pe cetățeanul străin care în februarie 2023 a încercat să scoată din R. Moldova spre România peste 250 000 de țigări, informează Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

„Totuși, Judecătoria Hâncești a respins, din nou, solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) de confiscare și a contravalorii de peste 400 000 de lei a autocamionului folosit pentru tentativa de contrabandă și a remorcii frigorifice. Potrivit procurorilor, respingerea acestei solicitări contravine atât legii, cât și practicii judiciare de confiscare în folosul statului a mijloacelor folosite la comiterea infracțiunii de contrabandă. Mai mult, Codul penal prevede inclusiv confiscarea „[oricăror] venituri din valorificarea acestor bunuri,” în cazul în care astfel de venituri ar fi fost generate.

Așa cum procurorul PCCOCS consideră necesară confiscarea contravalorii autocamionului și remorcii, pentru aplicarea legii penale, urmează contestarea sentinței. Contestarea acesteia va avea loc și în contextul în care demersuri similare au fost respinse anterior la Judecătoria Hâncești, fiind ulterior admise de Curtea de Apel Chișinău”, se arată în comunicatul emis de PCCOCS.

Amintim că acest caz a avut loc la Leușeni, atunci când învinuitul de 42 de ani transporta țigările în podeaua dublă din remorca reutilată, care însă au fost depistate la scanarea cu razele de X de funcționarii vamali.

Potrivit declarațiilor acestuia, oferta de cumpărare a țigărilor a primit-o din România, iar odată cu transportarea napolitanelor din Ucraina, în Moldova a încărcat în camion și cele peste 250 000 de țigări, în ascunzișul pregătit.

Ulterior reținerii acestuia și investigațiilor efectuate, învinuitul și-a recunoscut vinovăția și, deci, a fost condamnat la o pedeapsă mai blândă. Totuși, procurorul PCCOCS va contesta sentința pentru aplicarea prevederii Codului penal care stabilește confiscarea mijlocului de transport folosit la comiterea infracțiunii sau contravaloarea lui – în acest caz, contravaloarea camionul de peste 400 000 de lei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: