image
Sursa foto: sohu.com

RECORD: Exportul de vin din RM, la cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani; Țara noastră a livrat în 67 de țări ale lumii

Exporturile de vinuri produse în Republica Moldova au atins în 2019 cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani, arată datele Oficiului Național al Viei și Vinului.

În 2019, Republica Moldova a exportat 156,6 milioane de litri de vin, în creștere cu 9 la sută sau cu 12,6 milioane de litri față de anul trecut.

Din totalul volumului exportat, vinurile liniștite dețin o cotă de 94%, divinurile și distilatele – 3%, vinurile fortificate – 2%, iar spumantele – 1%.

Țara noastră a exportat vin în 67 de țări ale lumii, în sumă de peste 3,086 milioane de lei lei, cu 9,2% mai mult decât în anul 2018.

România continuă să fie o piață strategică și se află în fruntea clasamentului țărilor care importă vin din Republica Moldova, atât după volumul exporturilor, cât și în funcție de veniturile generate. Urmează Polonia, Rusia, China și Cehia.

vinvin

Exporturile de vin în vrac au înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă în anul 2019 și au ajuns la peste 108 milioane de litri. Principala destinație a exporturilor de vin în vrac rămâne a fi Belarus, piață pe care deține 43% din total cantității de litri de vin în vrac exportați și 39% din totalul veniturilor acumulate.

Cifrele arată că în top 10 țări în care Moldova a exportat cel mai mult vin în vrac se regăsesc Belarus, Georgia, Federația Rusă, Marea Britanie, Cehia, România, Germania, Ucraina, China, Italia.

În anul 2019 vinurile moldovenești au ajuns în 67 de țări ale lumii, unele dintre ele fiind cucerite în premieră: Afganistan, Siria, Togo, Guam. Totodată, după o pauză de câțiva ani, vinurile moldovenești a ajuns din nou pe masa consumatorilor din Australia, Norvegia și Libia.

vinvin

Citeşte mai mult despre

comentarii: