image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roscovanu

VIDEO: Igor Grosu: „Săptămâna aceasta va fi importantă pentru justiția din Republica Moldova, reforma nu se oprește”

Președintele Parlamentului Igor Grosu susține o conferință de presă, la care prezintă cele mai importante proiecte de legi care urmează a fi discutate la următoarea ședință a Parlamentului.

„Săptămâna aceasta va fi importantă pentru justiția din RM. Contextul îl știm cu toții, reforma se desfășoară complicat, există rezistență și nedorință de a avansa. Noi le transmitem un mesaj celor care se opun, reforma nu se oprește. Vom merge înainte și dovada sunt câteva decizii pe care le vom adopta la ședința de săptămâna aceasta”, a declarat Igor Grosu.

Săptămâna aceasta, în cadrul ședinței Parlamentului va fi votată noua componență a Consiliului Superior al Magistraturii din rândul non-judecătorilor, care au fost evaluați de Comisia pre-vetting.

„Din momentul adoptării hotărârii Parlamentului de numire a acestora, CSM-ul va deveni funcțional. Chiar și în componență redusă el va recurge la deblocarea unor procese din justiție, cum ar fi anunțarea concursului pentru funcția de judecător la noua Curte Supremă de Justiție. Nu-mi rămâne decât să îndemn repetat judecătorii onești, să prindă la curaj, să iasă în față, să organizeze acea Adunare Generală și să participe la concursul anunțat de CSM”, a spus Igor Grosu.

O altă lege importantă, referitoare la reforma justiției, este Legea care ține de Curtea Supremă de Justiție, care urmează a fi votată în lectura a doua.

„Este vorba de un pachet de modificări care prevede noul model de funcționare a Curții, care devine o Curte de casație după competență. Se va pronunța doar în dosare de importanță majoră. De asemenea componența Curții va fi modificată, va fi compusă din judecători și non-judecători. Raportul va fi de 11 judecători și 9 non-judecători. Astfel numărul membrilor CSJ va fi redus de la 33 la 20”.

A doua lege care vizează Curtea Supremă de Justiție ține de evaluarea extraordinară a judecătorilor rămași la CSJ și a candidaților care vor aspira să ocupe o funcție la înalta Curte. Va fi creată o nouă Comisie care își va începe activitatea în luna mai, a mai spus președintele Parlamentului.

Deputații vor vota săptămâna aceasta în prima lectură și modificările legislației care propune delimitarea competențelor Procuraturii Anticorupție care va investiga cazurile de rezonanță, iar CNA va investiga cazurile de corupție sistemică. De asemenea deputații sunt în plin proces de pregătire a cadrului legal de creare a Curții Anticorupție.

Evenimentul poate fi urmărit integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: