image
Sursa foto: Jurnal.md

Stoianoglo despre reținerea fostului șef de direcție al INI pentru îmbogățire ilicită și corupere: „Avem nevoie de el”

Veaceslav Corcodel este fostul șef al unei direcții din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al MAI, care a fost reținut ieri de Procuratura Anticorupție pentru îmbogățire ilicită și corupere pasivă. Informația a fost confirmată de noul procuror general al RM, Alexandr Stoianoglo.

Protrivit șefului PG, Veaceslav Corcodel a colaborat mai mulți ani cu numeroase instituții internaționale privind problema contrabandei cu țigări.

Alexandr Stoianoglo a declarat astăzi jurnaliștilor după ședința Consiliului Superior al Procurorilor că Procuratura va analiza minuțios cazul, întrucât ar avea nevoie de Veaceslav Corcodel pentru conlucrări ulterioare.

„Am auzit că a fost reținut ieri. A fost emis un ordin de arestare. De dimineață noi am discutat această situație. Clarificăm cât este de necesară arestarea domnului Corcodel. Domnul Corcodel este o persoană care mult timp a lucrat împreună cu instituțiile internaționale cu probleme ce țin de contrabanda de țigări.

Avem nevoie de conlucrare și în viitor cu el. Verificăm situația și hotărâm mai departe sau ne adresăm în judecată și punem întrebarea despre sistarea arestării. Această arestare a fost făcută de CNA prin organele Procuraturii”, a spus Alexandr Stoianoglo.

Protrivit comunicatului de presă emis ieri de Procuratura Generală, fostul funcționar, domiciliat în capitală a fost implicat în diverse acțiuni ilegale, precum deghizarea veniturilor pe care le-a obținut prin încălcarea legii în bunuri care creau impresia că erau obținute cu respectarea legii.

Acesta și-a început activitatea ilegală de care este învinuit în 2016, iar la sfârșitul acestui an a fost pornită cauza penală, așa cum acesta s-a eschivat de la urmărirea penală și a trebuit să fie dat în căutareInternațională.

Acesta a obținut numeroase bunuri în valoare semnificativ diferită de declarațiile lui de avere din acea perioadă: casă la sol, apartamente, autoturisme înscrise pe mai multe rude apropiate, dar și safeuri bancare cu zeci de mii de euro și dolari depozitați.

Suplimentar, veniturile presupus ilegale ale acestuia i-au permis să-și întrețină copilul aflat în afara țării.

Reținerea acestuia a avut loc în baza mandatului și încheierii judecătorești emise la solicitarea procurorilor, în decembrie 2016, după ce învinuitul s-a eschivat de la urmărirea penală. Prin urmare, sub conducerea procurorilor anticorupție, autoritățile au solicitat Interpolului anunțarea învinuitului în căutare internațională și emiterea unui mandat de arest în privința acestuia.

Astfel, pronunțarea încheierii judecătorești privind reținerea învinuitului a avut loc în lipsa acestuia. În schimb, în perioada în care acesta s-a eschivat, procurorii au desfășurat un set impunător de acțiuni de urmărire penală, care va întări materialul probator, în sensul tragerii acestuia la răspundere.

Noutăţile partenerilor

comentarii: