image
Sursa foto: Reuters

Epoca dominației globale a Chinei s-a sfârșit: Xi Jinping a ales puterea și a renunțat la țelul economic // Analiză Insider

În ultimele trei decenii, China se afla în plină ascensiune a unui sistem care a înregistrat o expansiune aproape neîntreruptă a capacității de producție, a apetitului de consum și a capacității de a proiecta o putere imensă în economia mondială. Partidul comunist și liderii săi au urmărit de-a lungul timpului o continuă dezvoltare economică, pe care au pus-o mai presus de orice.

Business Insider scrie că această epocă a expansiunii a contribuit și la alimentarea cererii globale, potrivit Biziday. Restul economiilor s-au bazat pe dorința Chinei de modernizare rapidă și pe puterea industrială a Beijingului pentru a-și stimula propriile dezvoltări. Chiar și companiile americane au văzut în China următoarea mare piață globală, în care au investit puternic.

Însă treizeci de ani mai târziu, președintele chinez Xi Jinping a reușit să schimbe idealurile Partidului Comunist, prin acordarea excesivă a atenției asupra întăririi “securității naționale” și renunțând, cel puțin parțial, la țelul economic. Îmbogățirea nu mai este marele ideal al Beijingului.

Publicația americană explică faptul că, în trecut, Partidul Comunist se implica activ pentru a evita o criză economică. În prezent, creșterea explozivă a economiei, pe care experții o așteptau cândva, poate fi uitată. Relația Beijingului cu restul lumii nu mai este ghidată de principii economice, ci mai degrabă de dorința de-și demonstra supremația armatei. “Nu mai este vorba despre dezvoltare economică, ci despre tehnologie avansată și armament”, a declarat Lee Miller, fondatorul institutului chinez de studii economice China Beige Book.

Ca răspuns la noile idealuri ale Chinei, companiile americane (și nu numai) trebuie să se gândească la modul în care procesul decizional al Beijingului va afecta pe viitor mediul de afaceri. Pentru toată lumea, de la fermierii americani la companiile farmaceutice, faptul că Beijingul nu se mai implică atât de mult în evoluția economiei se traduce printr-o scăderea a cererii și lanțuri de aprovizionare instabile. Pentru politicieni, această schimbare înseamnă o China mai greu de liniștit atunci când apar conflicte.

Economia chineză se scufundă sub greutatea problemelor sale structurale de aproape un deceniu, dar de la sfârșitul controversatei politici Zero-Covid a devenit clar că modelul este cu adevărat deficitar. Partidul Comunist a promovat până acum ideea că, la fel ca și alte economii care se refac după pandemie, și China își va relua în timp ritmul normal de creștere. În realitate, se pare că a doua cea mai mare economie a lumii rămâne în urmă.

Relevante în acest sens sunt problemele pieței imobiliare din China, o importantă sursă de finanțare a regiunilor. În loc să încaseze impozite pe proprietate, municipalitățile vând mari suprafețe de teren dezvoltatorilor imobiliari și apoi folosesc veniturile pentru servicii sociale de bază, cum ar fi repararea drumurilor și plata pensiilor. Firmele imobiliare au construit cele mai multe clădiri în orașele de rang trei, unde oamenii nu sunt la fel de bogați ca în metropole precum Shanghai sau Beijing, și au creat astfel faimoasele “orașe fantomă” din China, în care nimeni nu vrea să locuiască.

Problemele sectorului imobiliar sunt cele mai vizibile semne ale slăbiciunii economiei chineze, dar nu singurele. În timp ce restul lumii se luptă cu rate mari ale inflației, China se află încă în modul deflaționist. Economia a pus Beijingul în criză. Sunt prea multe de făcut pentru Partidul Comunist Chinez și nu sunt suficienți bani sau timp pentru a le face. Scăderea prețurilor proprietăților și scăderea exporturilor ar afecta bogăția poporului chinez, iar guvernul este îngrijorat că o corecție semnificativă ar provoca tulburări.

La toate aceste se adaugă și problema demografiei. Populația țării îmbătrânește rapid din cauza politicilor partidului comunist, și chiar a început să scadă începând cu 2022. Forța de muncă va începe în curând să se micșoreze. Numărul tot mai mare de pensionari va deveni o povară pentru rețeaua de asistență socială. China va îmbătrâni înainte de a se îmbogăți, deoarece sarcina de creștere a economiei va reveni unui număr tot mai mic de oameni.

Analiza Insider conchide că armata a devenit principalul țel al Beijingului, și a venit timpul să ne imaginăm un viitor în care China nu devine bogată, dar poate rămâne puternică, continuând să-și dezvolte capacitățile tehnologice interne. În timpul epurărilor maoiste, partidul comunist chinez a fost capabil să dezvolte bomba atomică, bomba cu hidrogen și propriile rachete balistice intercontinentale. Xi Jinping a avertizat populația că trebuie să se pregătească pentru “mari lupte” în drumul spre glorie al Chinei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: