image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

FOTO // Crucea furată de pe mormântul preotului Alexandru Cristea a fost restabilită

Crucea de pe mormântul preotului Alexandru Cristea, autorul muzicii imnului de stat al Republicii Moldova, a fost restabilită și instalată la locul ei. Amintim că mormântul a fost vandalizat cu câțiva ani în urmă, iar în tot acest timp, niciun demnitar nu a întreprins vreo măsură pentru a o restabili. Crucea a fost ridicată grație unor donatori. Cea mai mare sumă, de 1500 de euro, a fost trimisă de un basarabean stabilit la Moscova, care s-a arătat indignat de atitudinea autorităților față de personalitățile și valorile neamului nostru.

Datorită campaniei de colectare de fonduri desfășurată de Jurnal.md și Jurnal TV, în parteneriat cu Asociația Obștească „Monumentum” și cu Societatea Limba Noastră cea Română, pe contul anunțat de noi s-au adunat doar banii necesari pentru confecționarea machetei. Suma necesară pentru turnarea crucii a fost achitată de către basarabeanul Dumitru Șlapac, stabilit de 13 ani la Moscova:

Am văzut această campanie prin luna noiembrie pe Jurnal.md. Cred că era deja al treilea reportaj al campaniei. Am hotărât să-l contactez pe Iulian Rusanovschi, acolo erau datele sale, și să-l întreb dacă s-au strâns banii necesari. Dumnealui mi-a spus că s-au strâns doar vreo trei mii de lei și am rămas oarecum dezamăgit că autoritățile nu se implică. Am discutat cu el și i-am spus că suntem gata să acoperim toate cheltuielile. Alexandru Cristea este o personalitate importantă a culturii noastre și nu am înțeles cum de nu s-a reușit să se strângă banii, pentru că azi există atâtea portaluri de fundraising, unde s-ar putea de făcut foarte rapid un gest mărinimos. Am urmărit că Iulian Rusanovschi a restabilit peste 30 de monumente și am hotărât să ne implicăm, să nu ne oprim doar la monumentul lui Alexandru Cristea. Am mai îndemnat niște cetățeni de-ai noștri care au aici afaceri și am hotărât că vom susține și mai departe astfel de inițiative de restaurare a monumentelor. Suntem antreprenori și suntem implicați în susținerea relațiilor moldo-ruse nu pe partea politică, ci pe partea umană, susținem nu doar proiectele legate de monumente, dar suținem și proiecte legate de sport în R. Moldova. Consider că aceasta este o datorie a noastră, a celor care găsesc o posibilitate să se descurce în lume, ca să susținem talentele de acasă. Noi reușim să ne realizăm aici, dar nu trebuie să uităm de rădăcinile noastre, trebuie să ne implicăm și să căutăm proiecte care pot fi benefice pentru cetățenii noștri. Partea geoplitică nu trebuie să joace aici niciun rol, fie că e nevoie de contribuții pentru un poet român, fie că pentru unul rus, dacă ești basarabean, culoarea polică nu trebuie să aibă nicio importanță”, ne-a spus donatorul.

FOTO: Iulian Rusanovschi și sculptorul Veaceslav Jiglițchi, realizatori ai crucii

crucecruce

Crucea a fost ridicată pe mormânt vineri, 12.02.2021. După ce afară se va mai încălzi, vom curăța și vopsi gardul, apoi o vom sfinți, a specificat Iulian Rusanovschi, coordonatorul acestui proiect.

El a mărturisit că această campanie a decurs anevoios, dar în astfel de situații mereu apare câte un om care se implică activ și cu mult suflet la soluționarea problemei.

Banii acumulați pe cont și prin câteva donații directe, aproximativ 4500 de lei, din care contribuția cea mai mare a venit din partea colectivului Muzeului Național de Lietaratură „Mihail Kogălniceanu”, ne-au permis ca arhitectul Mihail Andrieș să facă proiectul de restabilire, gratis, și să asigurăm partea financiară de tăiere cu lazer a machetei crucii, pentru a o pregăti pentru turnare. După ultimul reportaj de la Jurnal, m-a sunat Dumitru Șlapac, care s-a oferit să susțină realizarea acestui proiect până la sfârșit. Banii trimiși de el, 1500 de euro, ne-au dat posibilitatea să turnăm în bronz crucea”.

Jurnal.md/Nadejda RoșcovanuJurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Iulian Rusanovschi afirmă că, pentru a evita vandalizarea din nou a crucii, a încheiat un acord cu direcția Întreprinderii Municipale „Combinatul Servicii Funerare”, în administrația căruia este Cimitirul Central din strada Armenească. În baza acestui acord s-au realizat toate formele legale de instalare a crucii. Totodată, directoarea Ludmila Boțan s-a angajat să instaleze în acel sector o cameră video, pentru prevenirea vandalizării mormântului. Amintim că această cruce instalată la mormântul preotului Alexandru Cristea este deja a patra la număr. Mormântul a fost fără cruce și în perioada sovietică, afirmă martorii: https://www.jurnal.md/ro/news/91a9e6093b120bd3/batjocura-fata-de-valorile-noastre-crucea-preotului-cristea-ar-fi-fost-suflata-de-vremuri.html

Jurnal.md/Nadejda RoșcovanuJurnal.md/Nadejda Roșcovanu

La încheerea cu succes a acestei campanii, Iulian Rusanovschi menționează că datele bancare și contul asociației rămân deschise în continuare pentru donații de restaurare a altor morminte ale eroilor români, distruse în perioada sovietică. Acum asociația este focusată pe finisarea Cimitirului Eroilor Români de la Fălești. Concomitent, au început un alt proiect de restabilire a monumentului eroilor căzuți în Primul Război Mondial din comuna Bubuieci, municipiul Chișinău. În curtea bisericii din acea localitate va fi refăcut un monument care a fost ridicat în 1936 și distrus după al Doilea Război Mondial.

Jurnal.md/Nadejda RoșcovanuJurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Prin această cale, noi, Jurnal.md și Jurnal TV, în parteneriat cu Asociația Obștească „Monumentum” și cu Societatea Limba Noastră cea Română vă mulțumim din suflet tuturor celor care ne-ați ajutat să adunăm banii necesari ca să restabilim crucea autorului muzicii imnului de stat, Alexandru Cristea.

Nadejda Roșcovanu

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: