„Oricare raport votat într-o comisie a Parlamentului – și aici e vorba de un raport votat în Comisia de Afaceri Externe – ajunge în plen. În acest moment, votul este programat pentru luna noiembrie. Eu sper să rămână așa. E adevărat că au existat și în cazul raportului pe care l-am votat în Comisia de Afaceri Externe încercări ale membrilor PSD din România de a amâna votul. Replica pe care au primit-o a fost: „Nu vrem să sprijinim ideile lui Plahotniuc”, pentru că era evident că Andi Cristea, Victor Boștinaru, Mircea Pașcu sunt, de fapt, purtători de cuvânt ai oligarhului moldovean, nu gândeau cu capul lor. Și mă aștept ca PSD, partidul din România, care sprijină gruparea oligarhică de la Chișinău, să încerce o nouă amânare, dar sorții de izbândă sunt ca și inexistenți, pentru că în toate grupurile politice s-au convins că e vorba doar de o manevră necurată”, a declarat eurodeputatul, într-un interviu la Radio Europa Liberă.

În context, europarlamentarul Cristian Preda a fost rugat să comenteze faptul că Plahotniuc, cel care conduce Partidul Democrat, partid de guvernământ, îndeamnă în această săptămână deputații din partidele proeuropene să voteze introducerea obiectivului de integrare europeană în Constituție.

„E foarte bine ca viitorul european să fie o țintă, să fie de asemenea vectorul unui consens politic; trebuie să fii însă și sincer și să probezi că faci ceea ce trebuie pentru a atinge un obiectiv. Simpla menționare, simpla înscriere a unui obiectiv nu-i suficientă. Fățărnicia e, din păcate, larg răspândită și în Republica Moldova, și în România. Am văzut de altfel și zilele trecute cum a eșuat un demers de consultare a cetățenilor, pentru că toți cei care l-au susținut din clasa politică sunt lipsiți de credibilitate. E o lecție pe care cred că ar trebui s-o știe și politicienii din Republica Moldova. Cetățenii își doresc un viitor european și politicieni care cu sinceritate vor să trudească pentru ca Republica Moldova, să fie într-o zi parte a Uniunii, nu sunt de ajutor deloc cei care una spun și alta fac. Nu-i exclus ca o idee generoasă să fie compromisă, pentru că, așa cum spuneam, purtătorii ei nu sunt tocmai integri”, a adăugat Preda.