image
Sursa foto: sanatateinfo.md

Încă o schemă dubioasă prin Poșta Moldovei: Afacerea glucometrelor oferite gratuit și cum au fost împărțite pacienților

În luna aprilie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunța cu mare fast împreună cu Compania Națională de Asigurări în Medicină că pacienții cu diabet zaharat vor primi glucometre, teste și lanțete gratuit, iar instituția care le va livra este Poșta Moldovei. Oficialii au vorbit despre acest lucru la TV și au făcut și un filmuleț video cu instrucțiuni cum pot fi folosite glucometrele.

Autoritățile mai anunțau atunci că au ales această metodă de distribuire a glucometrelor pentru a asigura un acces mai bun al cetățenilor la serviciile medicale de care au nevoie.

La două luni distanță însă situația nu pare să fie atât de roz cum eram anunțați la TV. Aflăm că nu toți pacienții și-au primit încă glucometrele promise, scrie Sănătate INFO. Unii dintre cei care au primit nu le pot folosi, pentru că nu sunt funcționale. Alții încă nu știu să le folosească, deci oricum fac un drum până la medicul de familie pentru instrucțiuni. Mai mult, deși Poșta Moldovei a primit bani de la CNAM să le livreze, mulți dintre pacienți au trebuit să meargă singuri la poștă să le ia. Și mai grav este, deși CNAM nu vede o problemă, oferind listele pacienților cu diabet, instituția a încălcat dreptul pacienților la confidențialitate. Or, noi nu știm dacă aceștia și-au dat acordul ca în afară de medicul de familie, persoane terțe le pot afla numele și statutul.

„Noi ne așteptam la o astfel de situație. Noi am întocmit lista, facem și instruirea, dar cineva primește banii. Sunt oameni care nu știau cum se utilizează aparatul, alții făceau testele incorect și le aruncau în vânt. Sunt și dintre cei care dacă au avut glucometre, nu au mai venit să le ia”, a declarat pentru Sănătate INFO Angela Colibaba, medic de familie de la Centrul de Sănătate Mărăndeni, din raionul Fălești.

„Practic toți se adresează la noi să-i învățăm cum se lucrează cu glucometrul. Listele au fost făcute de medicul de familie și trimise la CNAM. Eu pe sectorul meu am 70 de pacienți, care au primit glucometre,” spune și Natalia Dotin, medic de familie în comuna Ghidighici, Municipiul Chișinău.

„Cei care au mai avut glucometre știu cum să se folosească. Ceilalți au venit la noi să le explicăm. La Centrul nostru suntem trei medici de familie și avem în jur de 293 de pacienți cu diabet”, ne-a explicat Natalia Sârghi, medic de familie în satul Gura Galbenei, raionul Cimișlia.

„Eu am făcut lista și am dat-o la CNAM. Așa ni s-a cerut. Pacienții vin să le arătăm cum să se folosească de aparate, pentru că nu toți știu să citească. Eu am în jur de 60 de pacienți și toți au ridicat glucometrele de la poștă. Listele au fost controlate de vreo trei ori”, explică Victoria Țurcan, medic de familie la Centrul Medicilor de Familie din Orhei.

În schimb, la Răciula, în raionul Călărași, nu toți pacienții și-au ridicat glucometrele. Poștărița din sat spune că a primit mai puțin de jumătate din necesar. Responsabilii din sănătate i-ar fi anunțat că restul le vor primi în etapa a doua, care ar putea fi prin septembrie.

Și în alte raioane pacienții au mers la poștă să-și ridice coletele cu glucometre, scrie Sănătate INFO.

„Le-am repartizat deja, dar nu țin minte câte cutii am avut. Listele se fac la ambulatoriu. Care au venit singuri, care i-am văzut prin drum, îi chemam. Ne-a rămas un pachet, dar nu este din satul nostru. Probabil au greșit ei”, spune poștărița Eleonora Istrati din satul Ruseștii Noi, raionul Ialoveni.

„Le-am împărțit deja. Am avut 92 de glucometre. Fiecare pachet avea destinatarul lui, era scris numele și prenumele și datele din buletin. Noi i-am anunțat să vină să le ridice ei. Cei care nu pot ajunge, se deplasează mai greu, ne-am dus noi să le ducem”, a explicat și poștărița de la Racovăț, raionul Soroca.

„Le-am repartizat deja. Am avut 211 pachete. Avem 6 postași în sat și eu au mers pe la casele oamenilor, dar o bună parte dintre ei au venit singuri și le-au luat. Cinci glucometre le-am returnat. Avem un pacient decedat și alți patru sunt plecați peste hotare”, a menționat și Natalia Rusu din satul Pelinia, raionul Drochia.

„Avem peste 50 de bolnavi, care au venit singuri și și-au ridicat pachetele. Există niște documente pe care trebuie să le îndeplinim și ei trebuiau să le semneze, apoi lista am trimis-o la Chișinău. Bătrânii care nu se pot deplasa am mers noi la ei. Am avut un bolnav care a venit să ridice pachetul, dar nu era pe listă”, povestește și Natalia Certescu din satul Burlacu, raionul Cahul.

În luna aprilie, redacția Sănătate INFO a trimis o solicitare de informație către CNAM în care întrebam de ce Poșta Moldovei livrează glucometrele, cine a mai participat la licitația publică, care e valoarea contractului semnat între cele două instituții, crede sau nu CNAM că oferind listele pacienților cu diabet, divulgă astfel date cu caracter personal.

Responsabilii de la CNAM au răspuns că nu a existat o licitație publică, deoarece Poșta Moldovei ar fi singurul operator oficial care prestează servicii de livrare a coletelor în Moldova. De asemenea, Poșta Moldovei ar fi trebuit să livreze coletele cu glucometre fiecărui bolnav acasă, ceea ce nu s-a întâmplat. De asemenea, CNAM a avut un răspuns superficial și absolut netransparent în ceea ce privește suma contractului negociată cu Poșta Moldovei. Iar Poșta Moldovei, la rândul ei, nu a oferit niciun răspuns nici până astăzi, deși o solicitare către instituție a fost trimisă tot în aprilie.

Într-o emisiune la postul de televiziune Canal 2, afiliat Partidului Democrat, Tamara Andrușca a fost întrebată cât a costat întregul proiect cu glucometre. Răspunsul a fost: 25.000.000 de lei. Întrucât contractul cu Polisano, firma care a câștigat licitația de procurare a testelor și lanțetelor și care e succesoare a companiei Glavirux, ce i-a aparținut fostei ministre a Sănătății, Ruxanda Glavan, a fost de 23.000.200 de lei, putem presupune că Poșta Moldovei s-a ar fi ales cu suma de 1.8 milioane de lei. Sumă care nu a fost confirmată de niciuna dintre cele două entități.

După schimbarea conducerii CNAM, Sănătate INFO a trimis o solicitare repetată instituției cu aceleași întrebări. Deocamdată, n-a existat un răspuns.

Noutăţile partenerilor

comentarii: