image
Sursa foto: business-adviser.ro

10 Mai, Ziua Mondială a luptei împotriva maladiei Lupus; Medic: „Afectează pielea, rinichii, sistemul nervos, plămânii”

Ziua Mondială împotriva maladiei Lupus se marchează la data de 10 mai. Scopul este ca tot mai mulți oameni să conștientizeze gravitatea acestei boli, importanța investițiilor în dezvoltarea unor noi terapii eficiente și să se alăture luptei pe care o duc cei care trăiesc zilnic cu această boală. Care sunt simptomele, tratamentul și cum suportă femeile însărcinate, am discutat cu medicul dermato-venerolog Cezara Bolocan.

Fluturele a fost ales ca simbol al acestei afecţiuni deoarece ilustrează efectul bolii, dar şi al speranţei pacienţilor.

Lupusul reprezintă o colagenoză majoră, cu un spectru larg de manifestări, de la forme relativ benigne, limitate la piele, până la afectări grave, multiviscerale, cu prognostic rezervat. Este o maladie autoimună, cu afectare multiorganică: tegument, articulații, sistem nervos central, pulmonar, cardiac și renal. Caracterul autoimun al bolii se datorează producției de autoanticorpi (anticorpi îndreptați către celulele proprii organismului) de către sistemul imun, care afectează țesuturile proprii, sănătoase ale pacientului”, a spus Cezara Bolocan.

Principalele simptome ale acestei afecțiuni sunt durerile articulare, starea de oboseală, febra, dureri musculare în lipsa efortului fizic, leziuni roșiatice persistente pe zonele fotoexpuse, erupții cu multiple scuame și anemie.

Afectarea renală este o altă manifestare a lupusului eritematos și apare în stadiile avansate de boală, ce duce la nefropatie lupică. Sindromul antifosfolipidic este determinat de acțiunea anticorpilor anti-fosfolipidici generați de către sistemul imun în evoluția bolii și sunt responsabili de apariția trombozelor recurente sau al avorturilor spontane repetate”, a mai adăugat medicul dermato-venerolog.

Medicii recomandă femeilor cu lupus să se gândească la o eventuală sarcină atunci când au cel puțin 6 luni de remisiune a bolii.

Sarcina la pacienta cu lupus eritematos sistemic prezintă un risc crescut pentru mamă și făt. Cele mai mari riscuri la care este expusă femeia însărcinată din cauza acestei boli sunt avortul spontan sau nașterea prematură și complicațiile renale. Cele mai mari riscuri la care fătul e expus din cauza lupusului eritematos: Copil mic – lupusul mamei poate cauza restricție de creștere intrauterină, ceea ce înseamnă că nou născutul poate avea o greutate mult mai mică decât cea normală. Lupus neonatal – în cazuri foarte rare, copilul se poate naște cu anticorpi ai lupusului, care pătrund prin placentă”, susține medicul dermato-venerolog Cezara Bolocan.

Cea mai frecventă şi severă formă de lupus, care afectează 70% dintre pacienţi, poate afecta orice organ intern.

Diagnosticul este bazat pe o serie de criterii clinice și de laborator. Investigații imagistice cel mai frecvent utilizate în monitorizarea evoluției lupusului eritematos sistemic sunt reprezentate de către radiografia și tomografia computerizată toracică, ecografia cardiacă și rezonanța magnetică nucleară cerebrală”, a mai spus Cezara Bolocan.

Lupusul are o natură cronică și este dificil de diagnosticat. Deși nu poate fi vindecat în totalitate se ameliorează cu ajutorul unor terapii.

Schema de tratament este stabilită în cadrul unui consult interdisciplinar datorită afectării multiorganice specifice lupusului eritematos și are ca scop principal scăderea inflamației biologice. Antimalaricele de tipul hidroxiclorochinei sunt utilizate în tratarea leziunilor solare de tipul lupusului discoid, al celor renale dar și cardiovasculare, datorită capacității acestora de reglare al anomaliilor răspunsului imun. În caz de Lupus Eritematos Cronic Discoid( forma localizată de lupus, cu evoluție cronică, dar prognostic benign) localizarea leziunelor este pe zonele descoperite și fotoexpuse, tratamentul sistemic este susținut și de cel local, prin folosirea corticosteroizilor, aplicații de zăpadă carbonică și folosirea cremelor cu fotoprotectie”, a adăugat Cezara Bolocan.

Cezara BolocanCezara Bolocan

Deoarece nu se cunoaște cauza, lupusul eritematos sistemic nu poate fi prevenit. Se recomandă evitarea expunerii la soare care poate duce la apariția puseului de boală la pacientele cu fotosensibilitate”, a adăugat Cezara Bolocan.

Denumirea de lupus, utilizată încă din secolul XIII, descrie leziunile cutanate de la nivelul feței care apar în cadrul bolii și se aseamănă cu muşcătura de lup. Ziua Mondială a Lupusului a fost sărbătorită pentru prima oară în 2004 și a adoptat, ca simboluri, fluturele și culoarea violet.

Potrivit datelor statistice, la nivel mondial, peste 5 milioane de oameni suferă de efectele acestei maladii. Din nefericire, 15-20% dintre bolnavii își pierd viața după aproximativ 15 ani.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: