image
Sursa foto: jurnal.md

ANRE se declară neputincioasă în fața scumpirii carburanților; „Consiliul Concurenței poate să investigheze monopolurile”

După ce noaptea trecută s-au scumpit din nou carburanții, a treia oară în ultima lună, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) afirmă că nu dispune de competențe și atribuții care i-ar permite să intervină direct în procesul de formare a prețurilor, care se stabilesc de către fiecare companie în parte, în baza principiilor de piață.

„Fluctuațiile pe piețele și bursele internaționale atestă o creștere continuă a prețurilor la petrol și produsele petroliere derivate, fapt care influențează conjunctura prețurilor de pe piața internă. Spre regretul nostru, această situație este pe larg utilizată de diverse forțe politice care deseori interpretează tendențios și speculativ atribuțiile și capacitățile de intervenție ale ANRE”, se spune într-un comunicat al Agenției.

ANRE reiterează că, în conformitate cu Legea 461/2001 privind piața produselor petroliere, „prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat se stabilesc și se modifică numai reieșind din consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală, prevăzută în Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, care nu depășește 10%”.

În acest context, ANRE precizează că este abilitată cu dreptul de a licenția activitățile din piața produselor petroliere și monitorizarea respectării nivelului de rentabilitate prin efectuarea controalelor tematice și verificarea informațiilor prezentate de operatorii licențiați.

„Orice situație de monopol sau poziție dominantă pe o anumită piață poate fi subiect de investigare de către Consiliul Concurenței – organ abilitat prin lege cu competențele de rigoare. ANRE a prezentat instituției respective toate informațiile disponibile despre procesele ce au loc pe piața produselor petroliere. Pentru îmbunătățirea cadrului juridic în domeniu, ANRE a transmis în adresa Guvernului, Parlamentului și Președinției un șir de propuneri de modificare și completare a legislației sectoriale în vederea reglementării modului de formare a prețurilor la produsele petroliere pe piața internă”, se mai spune în comunicatul emis de ANRE.

Citeşte mai mult despre

comentarii: