image
Sursa foto: bzi.ro

Jumătate din şcolile din Republica Moldova nu dispun de toalete în interiorul instituţiei

Aproximativ jumătate din școlile din Republica Moldova nu au grupuri sanitare în interirorul intituției. Toaletele din curte nu sunt conectate la un sistem de încălzire și nici vorbă de condiții minime de igienă. În majoritatea dintre ele lipsesc apa și săpunul. Clubul Rotary Moldova International a lansat campania „Igiena contează - școala progresează”, prin care elevii din 30 de școli din țară vor avea parte de grupuri sanitare moderne.

La gimnaziul din comuna Gălești, raionul Strășeni, învață 180 de elevi și activează 17 de cadre didactice. Problema toaletei din curte este una veche, afirmă directoarea instituției, care spune că bugetul este mic, iar necesitățile școlii - mari.

Aurelia Bodu, director gimnaziul „Gălești” din comuna Gălești, raionul Strășeni: „Sunt acele cerințe igienico-sanitare pe care trebuie să le respectăm și cred că este o problemă strigător la cer. Toaleta este afară clar copii merg acolo, noi la intrări avem dezinfectant, avem șervețele umede, la etajul doi sunt lavoare unde copii pot să își spele mânuțele, asta e ceea ce putem noi să întreprindem din partea instituției."

Elevii spun că un grup sanitar în interioriul școlii este un drept, nu un privilegiu pentru ei.

Larisa Chițan este profesoară de matematică. Potrivit ei, instituția dispune de spațiu pentru grupurile sanitare, doar că acestea trebuie reabilitate.

Larisa Chițan, director adjunct, profesoară de matematică: „Din perioada 1972 până la 1975 au lucrat blocurile sanitare din școală, apoi le-au închis și au construit toaleta de afară și de atunci așa și stau închise. În ele era tot necesarul, funcționa și canalizarea, dar în timp s-a defectat, dacă școala are mulți ani. Acolo este canalizarea, este apa, numai să le renoveze."

Rotary E-Club Moldova International și-au propus să reabiliteze grupurile sanitare din 30 de școli din țară prin intermediul campaniei "Igiena contează, şcoala progresează". Suma totală a proiectului este de 150 de mii de dolari. În jur de 20 de mii de dolari vor fi colectați din donațiile din țară, iar restul sumei va fi acumulată de la Cluburile Rotary din străinătate, prin implicarea diasporei.

Alexandru Robu, președinte fondator al Clubului Rotary Chișinău Triumph: „Rotary Club Moldova International este bazată pe diaspora care este plecată peste hotare și noi acum vrem să îi aducem cel puțin cu gândurile bune și cu finanțele pe care le acumulează pentru a face proiecte bune pentru Republica Moldova. ”Igiena contează - școala progresează este întocmai situației zilei de astăzi. Ideea era de a renova 10-15 școli și când am văzut situația atât de deplorabilă noi am ridicat până la 30 de școli."

Până la această etapă au fost colectați 58 de mii de dolari, bani donați din exterior. Cei care doresc să se implice în realizarea acestui proiect pot face donații, utilizând datele bancare afișate pe ecran.

Noutăţile partenerilor

comentarii: