image
Sursa foto: asm.md

Alegerea poetului Hadârcă în calitate de vicepreședinte al AȘM stârnește reacții extrem de dure în mediul științific

La 17 ianuarie, poetul și politicianul Ion Hadârcă a fost ales șef al Secției științe sociale, economice, umanistice și arte a Academiei de Științe, devenind astfel și vicepreședinte al AȘM, conform Codului cu privire la știință și inovare. Candidatura sa a fost propusă de către președintele Academiei, Ion Tighineanu, care, la rândul său, în octombrie 2023, a fost înaintat de către Hadârcă pentru al doilea mandat la cârma instituției. Deși membrii secției l-au ales cu vot unanim, alți oameni de știință se declară stupefiați de cele întâmplate.

Ion Hadârcă a luat locul fostului vicepreședinte al AȘM, Victor Moraru, doctor habilitat în științe politice. După cum se arată într-un comunicat de presă al forului științific, cel din urmă a hotărât să se retragă din funcție din motive de sănătate.

Nemulțumirea unor savanți în legătură cu acest vot pornește de la faptul că Hadârcă nu are titlu științific, adică nu a scris nicio teză de doctor. E adevărat că, între anii 1974-1978, a făcut studii de doctorat, pe care însă nu le-a terminat. Oricum, este membru corespondent al AȘM din 2012 și membru de onoare al Academiei Române.

„Academia s-a dus definitiv și ireversibil în infern, în groapa morții”

În opinia lui Vasile Bahnaru, doctor habilitat în filologie și ex-director al Institutului de Filologie Română al AȘM, prin instaurarea lui Hadârcă în fotoliul de vicepreședinte, Ion Tighineanu caută să profite de numele scriitorului pentru a fi luat în seamă în lumea academică.

Ca om politic și ca scriitor, Ion Hadârcă poate că e bun, dar nu a făcut o teză elementară și asta e dovada că nu e om de știință. Însă Tighineanu, propus inițial de Pavel Filip la conducerea Academiei, face cum vrea el și interesul poartă fesul. Neavând soluții, el l-a propus pe Hadârcă, deoarece acesta a fost unul dintre liderii mișcării de eliberare națională, senator la București și are o anumită greutate în societate. O face doar din interes personal, nu din dragoste față de Hadârcă. Academia s-a dus definitiv și ireversibil în infern, în groapa morții”, afirmă Bahnaru.

„E o catastrofă!”

La rândul său, Andrei Țurcanu, și el doctor habilitat în filologie, este de părere că Hadârcă pur și simplu nu va fi apt pentru a evalua activitatea oamenilor de știință, care muncesc ani în șir la unele subiecte.

E o catastrofă, e greață totală. E o mizerie, în care deciziile le iau niște foști profesori de comunism științific și niște plagiatori. Îmi pare rău, dar Hadârcă a făcut de mai multe ori doctorantura, dar nu a scris nicio lucrare de doctor. Și mai sunt de-alde el pe acolo. Dar altceva e important. Și anume că oamenii de știință lucrează câte patru ani la niște teme, fac cărți, articole, studii, iar acum Hadârcă trebuie să le evalueze activitatea!

Și Tighineanu ai văzut ce poezii publică pe Facebook? Eu nu știu ce fel de specialist este el în nanotehnologie, dar un profesionist în nanotehnologie nu s-ar apuca să publice asemenea poezii”, susține omul de știință.

Contactat de Jurnal.md, președintele AȘM, Ion Tighineanu, nu a răspuns la apelurile noastre.

Reacția lui Ghimpu

Andrei Țurcanu mai spune că Hadârcă a devenit membru corespondent al Academiei în 2012 cu ajutorul ex-premierului Vlad Filat, în schimbul creării peste un an a Partidului Liberal Reformator (PLR), prin care s-ar fi urmărit lichidarea treptată a Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu.

Când lui Filat îi trebuia să rupă partidul lui Ghimpu, Hadârcă și alții au ieșit cu declarații că chipurile nu e democrație în partid. Eu știam care sunt prețurile pentru așa ceva și mă gândeam că a luat vreo jumătate de milion sau un milion de dolari. Dar l-au făcut membru corespondent al Academiei pentru publicistică literară, ceea ce este un nonsens, o aberație”, susține savantul.

Despre faptul că Tighineanu a fost propus în 2019 de către premierul de atunci, Pavel Filip, la funcția de președinte al AȘM se cunoaște. Solicitat de Jurnal.md, Mihai Ghimpu a declarat că în 2013 Filat ar fi avut interesul să-i atace partidul și ar fi contribuit la fondarea PLR, pentru a deveni iarăși prim-ministru. Totodată, Ghimpu ne-a spus că nu știe în ce mod Hadârcă a devenit membru corespondent al Academiei. Iar Vlad Filat nu ne-a răspuns la telefon și Jurnal.md îi oferă dreptul la replică.

„Prostii totale”

La rândul său, Ion Hadârcă, întrebat cum a devenit vicepreședinte al Academiei, ne-a sugerat să ne adresăm celui care l-a propus la această funcție, președintelui AȘM, Ion Tighineanu:

Întrebați-i pe cei care m-au propus. Dar, din câte știu, nu există o clauză în regulament care prevede obligativitatea de a fi doctor. Sunt membru corespondent, sunt membru de onoare al Academiei Române. Cred că sunt niște atuuri, nu? Doar în 2023, am avut câte trei prelegeri academice la academia noastră și la Academia Română.

Când ne-am interesat despre rolul lui Vlad Filat în recunoașterea sa ca om de știință, Hadârcă a infirmat categoric acest lucru:

„Astea-s prostii totale. Conform regulamentului de alegere, în secția de științe sociale, economice, umanitare și arte, oamenii de artă se aleg doar în baza operelor literare. Oare Druță a fost doctor în științe? Ce document prevede? În baza aceasta, eu am fost ales membru corespondent încă înainte de toată povestea cu PLR. Aici pur și simplu este o rea-voință la mijloc și refuz să intru în polemici.

„Toate zoile în capul meu, nimic mai mult”

Solicitată de Jurnal.md, Nina Corcinschi, actualul director al Institutului de Filologie Română, nu a mai dorit să comenteze evenimentele de la Academie.

„Ce rost are? Ce s-a schimbat după declarația noastră? Toate zoile în capul meu, nimic mai mult. Am scris petiție la toate instanțele, am anunțat că instituția asta e o făcătură care toacă banii publici. Mi-a răspuns cineva? Nimeni! Nu înțeleg de ce autoritățile statului nu vad, nu aud și nu vor să știe nimic”, a precizat șefa Institutului de Filologie.

Menționăm că un alt președinte al AȘM este Svetlana Cojocaru, care la 20 decembrie 2023 a fost aleasă pentru al doilea mandat de Secția de Științe Exacte și Inginerești a Academiei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: