image
Sursa foto: Reuters

Finlanda va adera marţi la NATO, anunţă Jens Stoltenberg

Finlanda va deveni marţi membră cu drepturi depline a NATO, un pas care va face ţara nordică mai sigură şi alianţa mai puternică, a anunţat luni secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, citat de The Guardian.

"Vom ridica pentru prima dată steagul finlandez aici, la sediul NATO. Va fi o zi bună pentru securitatea Finlandei, pentru securitatea nordică şi pentru NATO în ansamblul său", a declarat el reporterilor la Bruxelles.

În ceea ce priveşte Suedia - care a depus cererea de aderare la NATO în acelaşi timp cu Finlanda, în mai anul trecut, dar a cărei candidatură este în continuare blocată de Turcia - Stoltenberg a declarat că va continua să lucreze la finalizarea procesului de aderare şi a acestei ţări. Însă, ca urmare a aderării Finlandei, vecina sa, şi "Suedia va fi, prin urmare, mai sigură", a subliniat şeful NATO.

Poziţia NATO cu privire la candidatura Ucrainei "rămâne neschimbată" şi anume că "Ucraina va deveni membră a alianţei", a mai afirmat Stoltenberg. Cu toate acestea, obiectivul principal al NATO este de a se "asigura că Ucraina va reuşi să învingă şi să-şi păstreze independenţa şi suveranitatea în Europa", a spus el. Aşadar, primul şi cel mai urgent pas este ca aliaţii Kievului să susţină şi să intensifice în continuare sprijinul militar, letal, non-letal şi economic acordat Ucrainei, a subliniat Stoltenberg, scrie News.ro.

NATO analizează, de asemenea, cum poate dezvolta o relaţie politică cu Ucraina şi cum îşi poate extinde activitatea privind reformele pe termen mai lung în domeniul consolidării instituţionale, a arătat el.

"Este extrem de important să continuăm să demonstrăm că uşa NATO rămâne deschisă, aşa cum vom face mâine, când Finlanda va deveni membru cu drepturi depline. Aşa cum vom face şi când vom finaliza procesul de aderare a Suediei, sperăm că în viitorul apropiat", a punctat şeful NATO.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul NATO, Finlanda va deveni marţi, 4 aprilie 2023, cel de-al 31-lea membru al NATO, chiar înainte de o reuniune de două zile a miniştrilor de externe aliaţi. Secretarul general Jens Stoltenberg a salutat iminenta aderare a Finlandei, declarând: "Va fi o zi bună pentru securitatea Finlandei, pentru securitatea nordică şi pentru NATO în ansamblu".

În cadrul reuniunii lor, aliaţii vor aborda războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei şi se aşteaptă ca aceştia să înceapă să lucreze la elaborarea unui program multianual de sprijin. De asemenea, ei vor discuta despre ameninţările şi provocările din sud, despre importanţa creşterii investiţiilor în domeniul apărării şi despre alianţa tot mai strânsă a Chinei cu Rusia. Partenerii NATO din zona indo-pacifică şi Uniunea Europeană se vor alătura, de asemenea, pentru o discuţie privind consecinţele globale ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: