image
Sursa foto: jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Chicu, de Ziua Memoriei: „Veteranii cer atitudine, nu bani”; Despre retragerea trupelor ruse: „S-a cerut de mii de ori”

„În primul rând, veteranii cer atitudine, nu bani. Ei vor să înțeleagă pentru ce au luptat”. Așa înțelege premierul Ion Chicu revendicările veteranilor, care au organizat astăzi un protest în fața Guvernului.

Cât despre retragerea trupelor ruse, Chicu afirmă că „între a cere și a soluționa problema este diferență mare”.

„În primul rând, veteranii cer atitudine, nu bani. Ei vor să înțeleagă pentru ce au luptat. Pentru o țară puternică, democratică sau pentru un stat care... cine dorește, în stânga sau dreapta. Veteranii vor respect și atitudine, aceasta vrem să facem. M-am întâlnit de mai multe ori cu veteranii. Majoritatea revendicărilor lor sunt pertinente. O bună parte dintre ele pot fi realizate în termeni restrânși, iar o bună parte deja le-am acceptat spre aprobare. Polița medicală pentru veteranii care nu sunt angajați temporar în câmpul muncii. Vom identifica bani șu vom modifica legislația astfel ca veteranii să poate beneficia de suport din partea statului”, a declarat Chicu.

Întrebat când va cere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul RM, lucru cerut de veterani, premierul a dat vina pe diplomație.

„Retragerea oricăror trupe de pe teritoriul țării este prima sarcină a oricărui stat. Țara trebuie să rămână fără trupe străine. Dar între a cere și a soluționa problema, între a declara și a face lucruri concrete este diferență mare. S-a cerut de mii de ori. Se cerea, pe de altă parte se fura miliardul. Haideți să facem ca statele civilizate, să ne rezolvăm întrebările. Cum a rezolvat Austria în 56 când avea armata sovietică de zece ani la dânșii. Trebuie de acționat diplomatic, cu măsuri gândite, fără demarșuri pentru consumatori de plan intern. Să acționăm uniți, și o să se retragă. Noi trebuie să facem ca ei să se retragă, declarațiile tari sunt inutile. Trebuie să cerem în orice format, în orice organizație internațională, să negociem retragerea armatei ruse”, a spus premierul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: