image
Sursa foto: jurnal.md

Republica Moldova este în doliu național: Nicolae Dabija, condus astăzi pe ultimul drum

Regretatul scriitor Nicolae Dabija, personalitate marcantă a literaturii române și o voce puternică care a avut un rol important în lupta de renaștere națională din Republica Moldova, este condus astăzi pe ultimul drum, în Republica Moldova fiind decretat doliu național.

Ieri oamenii și-au luat rămas bun de la scriitor la Catedrala română „Sfânta Teodora de la Sihla”. De acolo astăzi, la 11:30, va porni cortegiul funerar spre Cimitirul Central din Chișinău.

Totodată, în Republica Moldova astăzi e zi de doliu, iar drapelele în întreaga țară sunt coborâte în bernă. Doliul național este instituit „în semn de adâncă tristețe, cauzată de trecerea în eternitate a renumitului scriitor, susținător de frunte al mișcării de renaștere națională, semnatar al Declarației de Independență a Republicii Moldova, academician și istoric literar”, se arată în decretul semnat de președintele Maia Sandu.

Autorităților publice, întreprinderilor și organizațiilor li se recomandă să renunțe la desfășurarea, în ziua de 15 martie 2021, a acțiunilor distractive în masă.

Scriitorul Nicolae Dabija, în vârstă de 72 de ani, a decedat vineri, 12 martie, în urma complicațiilor provocate de virusul Covid. Fusese internat la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău, însă medicii n-au reușit să-i salveze viața.

Născut la 15 iulie 1948, în satul Codreni, Cimișlia, Nicolae Dabija a fost un scriitor, istoric literar, membru de onoare al Academiei Române din 2003 și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei (2012).

În calitate de redactor șef al săptămânalului „Literatura și Arta” editat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, a avut un rol important în lupta de renaștere națională din Republica Moldova de la sfârșitul anilor '80. În perioada de glorie, săptămânalul „Literatura și Arta” depășea tirajul de 260.000 de exemplare.

A fost distins cu numeroase premii, printre care „Opera Omnia” al USM. Este laureat al Ordinului Steaua României cu gradul de Comandor(2000) „pentru remarcabila sa operă poetică şi implicarea sa în redeşteptarea spiritualităţii româneşti”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: