image
Sursa foto: Bloomberg

Europa, în cea mai mare criză energetică; Străzile orașelor europene se întunecă pentru a economisi curent

Forțate de o criză energetică care se profilează, orașele din toată Europa sting luminile. În timp ce Spania a făcut astfel de măsuri obligatorii, iar magazinele trebuie să stingă luminile pe timp de noapte, în alte locuri autoritățile locale opresc comutatorul, argumentând că este un moment bun pentru a încerca măsuri de economisire a curentului.

Astfel, Berlinul stinge reflectoarele care iluminează 200 de clădiri și monumente istorice, iar o serie de orașe din Austria, Germania și Italia au redus iluminatul stradal sau au oprit reclamele luminoase. Și în Franța, 14 comune din departamentul Val d’Oise de la nord de Paris ia măsuri pentru a opri complet iluminatul public pe timp de noapte.

Autoritățile locale estimează că oprirea luminilor stradale timp de trei ore și jumătate în fiecare noapte va ajuta la reducerea consumului de energie cu aproximativ un sfert. Aceste măsuri sunt susținute de activiști și oameni de știință care luptă împotriva poluării luminoasă și susțin că lumina artificială excesivă face ravagii asupra sănătății umane și a mediului, scrie Impact.ro.

Stingerea luminilor este cea mai „ușoară” măsură de aplicat, deoarece „nu costă aproape nimic și se vede imediat la factură, în kilowați oră economisiți și în reducerea poluării luminoase”, a declarat Anne-Marie Ducroux, purtătorul de cuvânt al ANPCEN, o asociație franceză care luptă împotriva poluării luminoase.

Planurile fac parte din răspunsul blocului comunitar la criza energetică, dar unii se tem că stingerea luminilor stradale va face orașele mai puțin sigure.

„Iluminatul public contribuie la siguranța publică”, a spus un manager care locuiește în Taverny, una dintre comunele participante la experiment, susținând că accentul ar trebui să fie pe limitarea altor tipuri de lumină, de exemplu din vitrine.

Pentru comunele franceze din Val d’Oise, principala motivație pentru stingerea luminilor stradale între orele 1:15 și 4:45 este menținerea sub control a cheltuielilor publice, pe măsură ce prețurile energiei cresc. Primarul uneia dintre comune a spus că s-au cheltuit două milioane de euro pentru iluminatul public în 2021, dar ar putea crește la 2,8 milioane de euro în acest an dacă nu se iau măsuri.

Cele mai multe dintre preocupările exprimate de localnici se referă la siguranță, dar măsura de stingere a luminilor pe străzi ia în calcul perioada de timp după sosirea ultimului tren și plecarea primului și poate fi ajustată de sărbătorile naționale. De asemenea, supravegherea video continuă să funcționeze chiar și atunci când luminile sunt stinse.

Dar autoritățile locale au subliniat că experimentul va reduce și poluarea luminoasă. Mai mult întuneric va ajuta la „respectarea ritmului zilei și nopții, permițând speciilor să se regenereze”, a spus Carole Faidherbe, viceprimarul din Taverniei.

„Orașele sunt din ce în ce mai aglomerate și mai pline de betoane. Copacii sunt tăiați în mod regulat pentru proiecte imobiliare, în curțile școlilor sau colegii, pentru a construi piste de biciclete, așa că, a propune protecția animalelor pentru a justifica această decizie nu este credibilă”, a spus un rezident din Eaubonne, comună participantă la program.

Oamenii de știință au avertizat de mult că poluarea luminoasă perturbă biodiversitatea și sănătatea umană. Utilizarea excesivă a luminii artificiale pe timp de noapte este legată de scăderea populației de insecte, cu posibile impacturi grave asupra lanțurilor trofice, și de schimbările în rutele de migrație ale păsărilor. De asemenea, s-a descoperit că provoacă o serie de probleme de sănătate la oameni, inclusiv cancerul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: