image
Sursa foto: AFP

Mihail Gorbaciov, internat în spital; Care este starea de sănătate a ultimului lider sovietic

Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, este internat în spital, după cum a anunțat joi presa de stat din Rusia.

„Sunt într-un spital, deja de mult timp”, a declarat Gorbaciov, fostul lider sovietic, în vârstă de 88 de ani, citat de RIA Novosti.

Potrivit Agerpres, motivul spitalizării sale nu a fost însă dezvăluit. Gorbaciov vrea să publice o carte în viitorul apropiat.

„Când am cea mai mică ocazie lucrez, cu ajutorul sau participarea prietenilor”, a precizat fostul lider sovietic, conform dpa.

În 2014, Mihail Gorbaciov a fost dus de urgență la spital după ce starea lui de sănătate s-a deteriorat. În iunie 2013, ultimul lider al Uniunii Sovietice a fost internat pentru un bilanț de sănătate. Mihail Gorbaciov a apărut cu fața umflată și obosit în timpul ultimelor sale intervenții publice, fostul lider suferind de diabet, conform presei din Federaţia rusă.

Starea precară de sănătate nu i-a permis fostului lider nici să participe la funeraliile fostului premier britanic Margaret Thatcher.

În 2008, fostul preşedinte sovietic a suferit o intervenţie chirurgicală la ochi, după ce fusese internat la Spitalul clinic central din Moscova. În 2006, Mihail Gorbaciov a fost operat la artera carotidă într-o clinică din München, Germania.

Mihail Gorbaciov a fost determinant în promovarea transformării Uniunii Sovietice în 15 state independente la începutul anilor ’90, în condiţiile în care economia planificată ajunsese în prag de colaps. Părintele perestroikăi (reformei) lansate în 1985 și-a anunțat demisia la televiziune pe 25 decembrie 1991, ca urmare a destrămării URSS, după un acord semnat fără el de Ucraina, Belarus și Rusia.

Laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1990, este invitat deseori la reuniunile internaționale şi prezidează Fundația Gorbaciov ce se ocupă de programe de caritate și de educație.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: