image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Gest disperat al agricultorilor: Vor porni azi tractoarele sub geamurile Guvernului; Mâine vor organiza un miting de protest

Agricultorii și fermierii continuă acțiunea de protest organizată în PMAN față de inițiativa de a majora TVA de la 8 % la 12% . Totodată ei solicită achitarea compensațiilor pentru culturile de grupa a doua compromise de secetă. Organizatorii anunță că vor porni în semn de protest motoarele celor circa 200 de tractoare, pentru a se face auziți în timpul ședinței Guvernului care urmează să discute azi amendamentele la proiectul politicii bugetar fiscale, iar pentru ziua de mâine, 15 noiembrie, anunță un miting de protest în fața Guvernului, la care sunt invitați agricultori și fermieri din toate raioanele.

Președintele Federației Naționale a Fermierilor,Vasile Mârzenco, a declarat pentru Jurnal.md că nimeni din cei de la Guvern nu au încercat să discute deocamdată cu reprezentanții fermierilor.

„Socialiștii au propus să amâne majorarea taxei TVA pentru luna iulie. Dar pe agricultori nu-i aranjează acest lucru. Au suferit mari pierderi în ultimii doi ani din cauza secetei, iar această povară, fie de la 1 ianuarie 2021, fie din 1 iulie, le va agrava și mai mult situația. Despre plata compensațiilor pentru culturile de grupa a doua, Guvernul nu mai vorbește nimic”, a spus Mârzenco.

Potrivit lui, cei mai afectați sunt fermierii mici și mijlocii. Deși au investit 5000 - 6000 de lei într-un ha de pământ însămânțat cu porumb, floarea soarelui, aceștia nu au strâns nimic din cauza secetei. Mulți din ei riscă să falimenteze din cauza datoriilor pe care le au față de bănci. Guvernul a propus anterior să le compenseze pierderile cu circa 150 de lei pentru un ha. Agricultorii susțin că chiar dacă le-ar propune 250 de lei, nu ar fi suficient. Ei solicită compensații de cel puțin 50% din valoarea pierderilor, circa 3000 de lei pentru un ha.

„Noi nu apărăm doar interesele noastre, ci și pe ale oamenilor. Majorarea TVA va genera scumpiri la toate produsele agricole. Începând cu ziua de azi reluăm protestul. Proprietarii tehnicii agricole din PMAN și mecanizatorii vor da de știre că suntem aici și că nu renunțăm la revendicările noastre. Marți sunt invitați aici toți cei care ne susțin. Protestul va începe la ora11.00”, a mai spus Vasile Mârzenco.

Potrivit agricultorilor care și-au adus tehnica agricolă în PMAN, chiar și subvențiile oferite pentru culturile de grupa I, grâu rapiță, orz, 80 % din acestea au fost oferite holding-urilor. Majoritatea celor care lucrează până la 10 – 50 ha de pământ nu au primit nimic.

Pe parbrizelele tractoarelor agricultorii au afișat mici pancarte pe care scrie „„Jos Perju”, „Secetă”, „Ajutor!”.

Agricultorii au primit autorizație pentru organizarea protestului până pe 31 decembrie.

Citeşte mai mult despre

comentarii: