image
Sursa foto: Jurnal.md

PG vine cu precizări referitor la imunitatea deputaților Șor, Jardan și Ulanov; Va solicita opinia noului Legislativ

Procuratura Gnerală informează că va solicita noului Legislativ să interpreteze Legea privind imunitatea deputaților, numele cărora figurează în dosare penale și în funcție de poziția Parlamentului, va decide asupra necesității intervenirii repetate cu solicitarea de ridicare a imunității acestora.

PG, precizează că potrivit art.10 din Legea despre statutul deputatului în Parlament, imunitatea parlamentară în cadrul procedurilor penale vizează reținerea, arestarea, percheziționarea și trimiterea în judecată a cauzei penale – acțiuni ce trebuie să fie precedate de încuviințarea Parlamentului.

În cazul deputatului Petru Jardan – urmărirea penală a fost finalizată și dosarul a fost deferit justiției la data de 21 iunie curent.

În cazul deputatului Denis Ulanov – urmărirea penală a fost finalizată, în prezent, partea apărării făcând cunoștință cu materialele cauzei penale, conform unui grafic prestabilit, dosarul fiind planificat spre expediere în judecată la începutul lunii august curent.

Conform art.69 din Constituția Republicii Moldova, calitatea de deputat încetează la data întrunirii legale a Parlamentului nou-ales, respectiv, acordul eliberat anterior de Parlament privind trimiterea în judecată a dosarelor de învinuire a deputaților Jardan și Ulanov rămâne valabil minimum până la întrunirea legală a noului Parlament.

Cu referire la Ilan Șor, PG amintește că în privința lui există cauze penale pendinte atât la etapa de urmărire penală, cât și la etapa judecării „care însă nu pot fi finalizate din motivul eschivării acestuia”.

În context, Procuratura precizează că, odată fiind obținută încuviințarea Parlamentului pentru toate activitățile procesual-penale din aceste dosare de rezonanță, nu este necesară adresarea repetată către Legislativ pentru obținerea unui nou consimțământ.

„Totodată, reieșind din complexitatea și rezonanța acestui subiect, lipsa unui precedent judiciar, pentru a se evita interpretarea și aplicarea normelor legale în detrimentul bunei desfășurări a actului de justiție, precum și pentru a unifica practica pe viitor, Procuratura va interveni către noul Legislativ cu solicitarea de a interpreta Legea în acest sens și, în funcție de poziția Parlamentului, va decide asupra necesității intervenirii repetate cu solicitarea de ridicare a imunității de deputat”, se mai arată în comunicatul emis de PG.

Citeşte mai mult despre

comentarii: