image
Sursa foto: Anticoruptie.md

Amânări în dosarele fostei judecătoare Domnica Manole

Amânare în procesul ce vizează decizia din 2016 a fostei judecătoare Domnica Manole privind obligarea Comisiei Electorale Centrale de a organiza un referendum de modificare a Constituției. Manole a solicitat ca ședința să aibă loc altă dată întrucât avocata sa se află în concediu medical. Instanța a acceptat demersul, însă nu a stabilit examinarea cauzei pentru data cerută de fosta judecătoare.

„Are un concediu medical până la data de 15 noiembrie, ulterior dumneaei se va afla într-o deplasare în SUA pe un termen de mai mult de 10 zile. Cu regret, instanța astăzi a luat în calcul doar perioada aflării în concediu medical. A fost ignorată cererea noastră că dumneaei se va afla în deplasare de serviciu după data de 16 noiembrie și cauza a fost stabilită pentru data de 16 noiembrie, ceea ce sincer vă zic, în opinia mea, este strigător la cer”, a menţionat Domnica Manole.

Pentru o altă dată a fost stabilită și ședința de la Curtea Supremă de Justiție în procesul în care Domnica Manole solicită anularea deciziei Consiliului Superior al Magistraturii, prin care a fost demisă din sistem. Instanța a luat această decizie întrucât un judecător se află în concediu. Asta după ce, în iunie, examinarea cauzei a fost amânată pentru luna octombrie.

„Graficul de concediu al judecătorilor se formează la început de an. În luna mai evident era știut cu certitudine că judecătorul se va afla în concediu în luna octombrie ca cu o zi înainte să fiu anunțată că cauza se amână fără dată. Atrag atenția - fără dată, ceea ce este contrar legislației procesual-civile. Se tergiversează într-un mod intenționat cauza civilă, se grăbește cauza penală, sunt niște curenți necunoscuți la spate care dirijează situația respectivă”, a adăugat Domnica Manole.

Aceste acuzații au fost respinse anterior.

Domnicăi Manole i-a fost deschis dosar penal după ce în 2016 a hotărât să oblige Comisia Electorală Centrală să organizeze un referendum de modificare a Constituției, proces inițiat de Platforma Civică Demnitate și Adevăr. Consiliul Superior al Magistraturii a permis ridicarea imunității magistratei.

Hotărârea CSM a fost criticată de către reprezentanţii societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chişinău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: