image
Sursa foto: Vadim Krasnoselski în zona VIP a Aeroportului din Chișinău, 14 decembrie 2020

Adrian Glijin și Stanislav Mânzărari rămân sechestrați de regimul separatist; Moțpan: „SIS are cinci suspecți, PG tace”

În timp ce liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski și alte personaje din anturajul său traversează nestingherit teritoriul Republicii Moldova, se plimbă liber prin zona VIP a aeroportului din Chișinău și folosesc așa numita „pază prezidențială” a unui lidernerecunoscut pe teritoriul Chișinăului, autoritățile de la Chișinău, inclusiv PG, se fac că plouă. Deputatul Platformei DA, Chiril Moțpan, a anunțat azi în cadrul unei conferințe de presă că a primit un răspuns de la Serviciul de Informații și Securitate la o interpelare a sa referitoare la răpiri. SIS menționează că, pe parcursul anului 2020, a sesizat Procuratura Generală cu privire la 10 cazuri de privațiune ilegală de libertate a cetățenilor Republicii Moldova de către structurile separatiste din Transnistria, solicitând pornirea urmăririi penale. Niciuna dintre aceste cereri nu s-a soldat cu o finalitate juridică din partea organelor procuraturii.

Am primit recent un răspuns la interpelările mele repetate către Serviciul de Informații și Securitate. Textul acestui răspuns este extrem de trist și realist – arată de ce nu s-au luat măsuri în toți acești ani și cât de profunde sunt de fapt riscurile. (...) Potrivit SIS , acțiunile regimului separatist de la Tiraspol se încadrează la capitolul încălcarea drepturilor omului și în mai multe infracțiuni prevăzute de Codul Penal: răpirea unei persoane, privațiunea ilegală de libertate, violarea dreptului la libertatea întrunirilor, reținerea sau arestarea ilegală, organizarea sau conducerea unei formațiuni paramilitare neprevăzute de legislația Republicii Moldova, precum și participarea la o astfel de formațiune.

SIS recunoaște că aceste acțiuni sunt „o gravă amenințare la adresa securității naționale” și afirmă că ar fi sesizat permanent, inclusiv pe parcursul anilor 2019-2020, organele procuraturii asupra abuzurilor realizate de către exponenții regimului de la Tiraspol” a menționat Chiril Moțpan în cadrul unei conferințe de presă

Potrivit deputatului, SIS a calificat activitatea structurilor de la Tiraspol drept „infracțiuni contra ordinii constituționale” și „activități extremiste orientate la subminarea integrității teritoriale și violarea drepturilor omului”.

Mi s-a comunicat că există proiecte legislative care ar permite demararea unor măsuri investigative sub mandat de securitate, nu sub mandat de urmărire penală, dar adoptarea acestora a fost blocată de Parlamentul Republicii Moldova. În plus, solicitările repetate ale SIS de a declara organizația paramilitară denumită „ministerul securității de stat” al Transnistriei drept organizație extremistă – ceea ce ar fi permis interzicerea activității acestei structuri pe teritoriul Republicii Moldova – au rămas fără răspuns coerent din partea Procuraturii Generale, care nu a permis SIS să efectueze orice alte operațiuni în afară de simpla „culegere a informației”, a spus deputatul.

Oficialul a amintit că începând cu 2005, SIS a fost lipsită de atribuțiile în domeniul urmăririi penale, și începând cu 2012, după adoptarea Legii privind activitatea specială de investigații și a modificărilor la Codul de Procedură Penală, SIS poate demara o investigație doar dacă Procuratura decide pornirea urmăririi penale

Referitor la cazul cetățenilor răpiți de așa-numitul „mgb” transnistrean, conform datelor prezentate de SIS, ar fi vorba de o acțiune de răzbunare a structurilor ilegale din Transnistria pentru reținerea de către autoritățile constituționale a unui fost milițian din Camenca, care a fost implicat, în 2015, în răpirea mai multor cetățeni ai Republicii Moldova de către autoritățile transnistrene.

La momentul actual, în arestul ilegal al structurilor din Transnistria s-ar afla doi cetățeni ai Republicii Moldova, Adrian Glijin și Stanislav Mânzărari.

Potrivit SIS, autoritățile separatiste de la Tiraspol mizează pe un eventual schimb al lor pentru persoana reținută de autoritățile de la Chișinău.

SIS afirmă că a identificat cinci persoane implicate în sechestrările cetățenilor Republicii Moldova, și că ar fi solicitat de la Procuratura Generală pornirea urmăririi penale pe numele acestora. Procuratura Generală nu a oferit niciun răspuns.

„Ceea ce este și mai îngrijorător decât aceste inacțiuni sau blocări ale inițiativei este faptul că amenințarea unor răpiri continuă să planeze asupra mai multor angajați ai structurilor de forță ale regimului de la Chișinău. Există bănuieli rezonabile că structurile de la Tiraspol pregătesc ceva, dar nu se face nimic. Astfel,potrivit unei evaluări SIS: „în situația de a fi sechestrați de către așa-numitele structuri paramilitare ilegale de la Tiraspol se află toți angajații instituțiilor de stat. Acestui risc i se supun 75 de angajați ai structurilor de forță subordonate Chișinăului care își au domiciliul permanent în localități controlate de regimul separatist”, a mai spus Chiril Moțpan.

Noutăţile partenerilor

comentarii: