image
Sursa foto: GRECO

GRECO, organism al CoE, îndeamnă RM să-și intensifice eforturile anticorupție în ceea ce privește guvernul și poliția

Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO), organism al Consiliului Europei, apreciază progresele înregistrate de Republica Moldova în crearea unui cadru instituțional și juridic pentru promovarea integrității și prevenirea corupției în funcțiile executive de vârf ale guvernul central și agențiile sale de aplicare a legii, dar a cerut îmbunătățiri în mai multe domenii.

În raportul publicat astăzi, GRECO evaluează eficacitatea măsurilor în vigoare pentru prevenirea și combaterea corupției în funcțiile executive de vârf precum Președintele, Prim-ministrul, Viceprim-miniștrii, Miniștrii, Secretarii de Stat, Secretarii Guvernului, Secretarul General al Preşedinţiei, Secretarul General al Guvernului, Consilierii Prezidenţiali şi Consilierii Ministeriali, precum şi în personalul Poliţiei şi Poliţiei de Frontieră.

Raportul identifică o serie de domenii în care sunt necesare îmbunătățiri. Autoritățile ar trebui să adopte un cod de conduită pentru persoanele cu funcții executive care să acopere toate problemele relevante de integritate și să instituie un mecanism credibil și eficient pentru monitorizarea și aplicarea acestuia.

Raportul notează că activitatea de lobby nu este reglementată în sine și că nu există o supraveghere eficientă a restricțiilor postangajare în ceea ce privește persoanele cu funcții executive și solicită autorităților să remedieze aceste deficiențe.

GRECO subliniază că controlul aprofundat al ANI asupra declarațiilor de avere și interese personale ale persoanelor cu funcții executive necesită îmbunătățiri semnificative. Ar trebui stabilit un mecanism de supraveghere internă pentru a asigura coerența deciziilor inspectorilor de integritate ai ANI, precum și o distribuție egală și echitabilă a volumului de muncă între aceștia.

De asemenea, consideră că mandatul existent al Procuraturii Anticorupție și resursele sale inadecvate au împiedicat urmărirea efectivă a corupției la nivel înalt.

În ceea ce privește Poliția și Poliția de Frontieră, GRECO solicită adoptarea de măsuri pentru abordarea practicii răspândite de promovare în funcții de conducere interimare. Lipsește verificarea periodică a integrității ofițerilor de aplicare a legii. De asemenea, este necesar să se elaboreze coduri de conduită dedicate, completate de orientări practice și un mecanism de aplicare. În plus, consilierea confidențială cu privire la chestiuni de etică și integritate ar trebui să fie pusă la dispoziția ofițerilor de aplicare a legii.

Se așteaptă ca autoritățile să raporteze către GRECO cu privire la implementarea celor 25 de recomandări ale sale până la 30 iunie 2025, astfel încât să poată evalua nivelul de conformitate al țării.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: