image
Sursa foto: jurnal.md

Ministra Justiției, întrevedere cu vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova; Pe agendă, reforma justiției din RM

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, s-a întâlnit cu vicepreședinta Comisiei Europene, Vĕra Jourová. În cadrul discuțiilor, ministra Justiției a trecut în revistă evoluțiile privind reforma jusției și măsurile întreprinse pentru a fortifica competențele autorităților anticorupție. De asemenea, și-a exprimat angajamentul ferm de a asigura transparență și dialog în raport cu procesele promovate de către minister.

Vicepreședinta Comisiei Europene a salutat curajul Guvernului de a se angaja în promovarea unor asemenea reforme sistemice și complexe, menționând că „statele care depun efort considerabil, precum Republica Moldova, necesită a fi încurajate”. În contextul în care Republica Moldova este stat candidat, Vĕra Jourová a explicat importanța angajării în cadrul de realizare a Rapoartelor UE privind statul de drept, mecanism aplicabil până în prezent statelor membre ale UE.

Tot la Bruxelles, ministra Veronica Mihailov-Moraru a avut discuții și cu șefa Direcției Georgia, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan și Belarus din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE), Dorota Dlouchy-Suliga. În cadrul întrevederii, părțile au avut un schimb de opinii privind dinamica implementării reformelor în domeniul justiției, eforturile depuse în fortificarea instituțiilor și mecanismelor anticorupție. Directorul Dlouchy-Suliga a apreciat dialogul constructiv cu Comisia de la Veneția pe tot parcursul elaborării și definitivării proiectelor importante promovate și cele aflate în proces de promovare pentru sectorul justiției.

La finalul vizitei la Bruxelles, Veronica Mihailov-Moraru a vizitat sediul Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeana, unde a avut discuții cu doamna Daniela Morari, șefa Misiunii, și domnul Viorel Ciubotaru, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al țării noastre în Regatul Belgiei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: