image
Sursa foto: radiochisinau.com

Circa 20 la sută din cetățenii RM care lucrează în UE nu au permise de ședere sau de muncă; Sunt cei mai expuși riscului

Aproximativ 20% dintre cetățenii Republicii Moldova care lucrează în Uniunea Europeană nu au permise de ședere sau de muncă. O declarație în acest sens a fost făcută de coordonatorul de programe de la Organizația Internațională pentru Migrație, Misiunea în Moldova, Ghenadie Crețu într-un interviu pentru Radio Chișinău.

Potrivit expertului, răspândirea globală a virusului COVID-19 a lovit puternic în cetățenii R. Moldova, care se aflau peste hotare și mai ales în cei care lucrau fără contracte de muncă.

„Aproximativ 20-22% dintre cetățenii noștri care sunt în UE, iar numărul lor în UE e de 400 de mii, cam peste 80 de mii dintre ei ar lucra fără contracte de muncă sau în baza pașapoartelor biometrice, fără a avea un permis de ședere sau de muncă. Și ei sunt cei mai vulnerabili și cei mai expuși riscului de a pierde acoperișul deasupra capului și locul de muncă. Soluții pentru acești oameni ar trebui identificate rapid. Vedem că și diaspora se mobilizează pentru a ajuta cetățenii.”

Expertul opinează că ar fi complicat ca după repatriere acești cetățeni să-și găsească un loc de muncă acasă, unde regimul necesar de carantină a pus pe brânci multe afaceri.

„Micul business, cel mediu sunt acum pur și simplu pe burtă din cauza regimului de carantină, un regim care este necesar. Există riscul ca actualii angajați, cei de aici, să fie demiși sau să intre în șomaj tehnic. În condițiile în care ai încă 5, 10 sau 30 de mii de oameni care cer un loc de muncă, presiunea va fi și mai mare. Într-adevăr, în ultimii ani era un deficit al pieței de muncă. Dacă situația economică ar fi la fel și nu ar exista carantina, ei ar putea fi absorbiți de piața de muncă. Probabil va avea loc o anumită reindustrializare a UE, o mutare a facilităților de producție din statele din Asia către Europa. R. Moldova ar putea beneficia parțial de această reindustrializare”, a mai spus expertul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: