image
Sursa foto: Jurnal.md

Motivele pentru care Guvernul Grosu nu a fost învestit: „S-a întâmplat ceva ce a speriat; O dispoziție din afară?”

Subiectul tentativei eșuate de învestire a Guvernului Grosu a fost subiectul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Analistul politic, Anatol Țăranu, a declarat că el credea că totuși Guvernul Grosu va fi votat, întrucât interesul majorității parlamentare este de a se păstra acest Parlament. Totuși s-a întâmplat ceva la mijloc care a speriat deputații, spune el.

„Eu credeam că acest Guvern va fi învestit. Logica, interesul majorității în Parlament care își doresc să păstreze acest Parlament era învestirea unui Guvern, fiindcă nevotarea Guvernului Grosu înseamnă o mare probabilitate a alegerilor anticipate, dar asta intră in contradicție cu interesele nemijoclite a majorității din parlament.

S-a întâmplat ceva, după toate probabilitățile. Ceva a speriat. Eu cred că au speriat inclusiv programul de guvernare, cum ar fi de exemplu tribunalul anticorupție. În caz că ar fi fost votat Guvernul Grosul, procurorii venea după ei, după mulți dintre ei, cu anumite întârzieri, undeva prin iarna anului viitor, dar acuma ar putea veni prin toamnă, după alegeri anticipate rapid.

Problema este cum se va comporta Curtea Constituțională, pentru a câta oară CC apare pe post de jucător politic, asta este rău.(...) Maia Sandu este principalul jucător. Maia Sandu a câștigat partida, dar prețul pe care îl va plăti o să-l vedem, deși s-ar putea să fie unul foarte mare. Sau dacă va câștiga alegerile anticipate va fi ridicată în slăvi, va avea Guvernul său și va putea plenar să promoveze acea agendă politică cu care a câștigat alegerile prezidențiale. Dacă nu va câștiga alegerile parlamentare va fi blamată! Asta e plata pe care o achită toți politicienii”, a declarat Anatol Țăranu.

Boicotarea ședinței plenare este rezultatul unor calcule făcute de majoritatea parlamentară, susține Vlad Țurcanu, prim-vicepreședintele PUN.

„Este rezultatul unor calcule. Cu toții ne-am așteptat că deputații, majoritatea dintre ei, vor vota pentru învestirea Guvernului Grosu, socialiștii urmând să șantajeze, după care să pună condiții. Ce a intervenit? Poate să intervină o dispoziție din afara RM, s-a mai întâmplat așa ceva, dar de data aceasta calculul pe care l-au făcut socialiștii a fost în corespundere cu statulul lor de partid destul de robust. Și decât să intre în capcană votând pentru un Guvern care nu le aparține, socialiștii au decis să întoarcă foaia și să se opună”, afirmă Țurcanu.

Chiril Moțpan, deputatul PPDA, a declarat în cadrul emisiunii că, cu o zi înainte ca Guvernul Grosu să plece în Parlament să ceară vot de încredere, avea impresia că în sfârșit se va îngropa securea războiului dintre PAS și PPDA, dar n-a fost așa.

„Trebuie să recunoaștem, au apărut anumite disonanțe în relația noastră pe parcursul ultimilor ani, a alegerilor locale, parlamentare, dar după discuția de ieri chiar am avut impresia că iată a ajuns momentul când securea războiului poate fi îngropată prin învestirea uneui Guvern care să se concentreze pe problemele țării. Plus că dorința dnei Sandu și a PAS-ului de a obține aceste anticipate a fost anunțată și în campania electorală. Dar în campania electorală s-a vorbit și despre alte lucruri nu doar anticipate.(...)

După discuția de ieri pe care a avut-o domnul Grosu la fracțiune, credeam că acest Guvern va fi învestit. Nu știam dacă există sau nu anumite înțelegeri cu forțele politice din Parlament. Dimineață însă lucrurile au luat o altă turnură, am înțeles asta după briefingul PSRM. Imediat am zis că situația se schimbă. Probabil că și aici a intervenit neîncrederea în grupul parlamentar PAS, care și-a schimbat se pare în ultimul moment dorința de a fi învestit.(...) Noi învestisem anumite încredere în posibilitatea acestui Guvern”, a precizat deputatul Moțpan.

Aflat în autoizolare după ce s-a infectat cu coronavirus, deputatul PD, Dumitru Diacov, a declarat că:„Eu consider că noi puteam găsi o altă cale, o atmosferă mai solidară. Se putea de păstrat o atmosferă de dialog. Aduceți-vă aminte cum a fost desemnat domnul Grosu. A fost o mare surpriză pentru toată lumea, inclusiv pentru PAS. Să te aștepți la altceva înseamnă să fii naiv, ori porți ochelari colorați, eliberați la partid”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: