image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu/Jurnal.md

New York Times: Maia Sandu, un economist cu studii la Harvard, a câștigat alegerile în fața rivalului susținut de Putin

Victoria Maiei Sandu a avut ecouri și în presa de peste ocean. „Maia Sandu, economist cu studii la Harvard, care pledează pentru relații mai strânse cu Uniunea Europeană, a câștigat alegerile prezidențiale în Republica Moldova împotriva unui candidat pe care președintele rus Vladimir Putin l-a susținut în mod deschis” comentează publicația americană New York Times.

Victoria Maiei Sandu, prima femeie președinte în istoria RM, sugerează o înclinare spre politici de cooperare mai strânsă cu Uniunea Europeană. Moldova nu a depus candidatura de aderare la UE, dar Maia Sandu consideră că RM va deveni în cele din urmă membră. Igor Dodon a promovat legături mai calde cu Rusia, continuă publicația americană.

Maia Sandu a cerut, de asemenea, încetarea misiunii rusești de pacificare în Transnistria, dar a precizat că e în favoarea relațiilor cu Rusia, acolo unde mulți moldoveni lucrează ca muncitori migranți.

New York Times mai scrie că Maia Sandu, care a activat la Banca Mondială înainte de a intra în politică, a declarat că a fost victima unei dezinformări ruse în timpul campaniei.

„În timp ce și-a exprimat clar punctele de vedere cu privire la legăturile mai strânse cu UE, victoria ei vine cu o răsucire la concurența obișnuită dintre Est și Vest în Europa de Est din ultimii ani. În Ucraina și Belarus, partidele pro-occidentale de opoziție s-au poziționat ca puternici adversari ai corupției oficiale de către guvernele pro-ruse. Maia Sandu a militat și pe o platformă anticorupție, dar principala țintă a criticilor sale a fost un om de afaceri bogat susținut odată de Statele Unite, nu de Rusia. Pentru a contracara influența rusă în Moldova, Statele Unite au susținut în 2016 tacit partidele politice aliniate cu Vlad Plahotniuc, un magnat bogat, dar nepopular. În timp ce exprimă puncte de vedere pro-occidentale, Plahotniuc era acuzat de corupție și îmbogățire ilicită într-o țară săracă. Acum este un fugar, acuzat de corupție de către autoritățile moldovenești care cred că locuiește acum în Turcia”, continuă publicația americană.

În timpul campaniei prezidențiale din 2016, grupurile pro-ruse s-au bucurat atunci când Plahotniuc s-a întâlnit public cu un secretar de stat adjunct al SUA, Victoria J. Nuland, și a folosit o fotografie a celor doi împreună în publicitate politică destinată să păteze adversarii cu tendințe occidentale.

În 2019, Statele Unite au rupt legăturile cu Plahotniuc refuzând să-i acorde azil pe fondul anchetelor de corupție. La aceste alegeri, Maia Sandu s-a poziționat în opoziție atât cu grupurile politice pro-ruse, cât și cu Plahotniuc.

Victoria obținută de Maia Sandu la alegerile prezidențiale sugerează că partidele pro-occidentale din RM și-au revenit din asocierea cu susținerea anterioară a lui Plahotniucde către Statele Unite, au spus analiștii „Era lui Plahotniuc s-a încheiat”, a declarat Vladimir Soloviev, fondator Newsmaker.md, într-un interviu telefonic.

Înaintea alegerilor, Vladimir Putin i-a urat lui Dodon succes în alegeri, un comentariu văzut ca o aprobare clară.

În timp ce Dodon s-a întâlnit cu Putin în Rusia și a susținut în favoarea reducerii restricțiilor comerciale, Maia Sandu a spus că discuțiile sale cu liderul rus se vor concentra pe îmbunătățirea condițiilor pentru lucrătorii migranți moldoveni și negocierea retragerii soldaților ruși din Transnistria,conchide New York Times.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: