image
Sursa foto: Jurnal.md

VIDEO: Nicu Popescu, despre șansele RM de a deveni stat candidat la aderare: „Semnalele diplomatice sunt foarte pozitive”

Republica Moldova va primi săptămâna viitoare chestionarul din partea Comisiei Europene în contextul cererii de aderare la Uniunea Europeană depusă de țara noastră. Despre aceasta a anunțat ministrul Afacerilor Externe și al Integrării Europene, Nicu Popescu, în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

Nicu Popescu a menționat că după ce va primi acest chestionar, autoritățile din RM vor avea la dispoziție câteva săptămâni pentru a răspunde la întrebări.

„Miza și obiectivul acestor întrebări este să identifice în ce măsură statul nostru, instituțiile noastre, funcționarea societății ar corespunde standardelor necesare pentru a obține statutul de candidat. După recepționarea acestui chestionar Comisia Europeană va evalua și va veni cu un răspuns. Sunt posibile trei răspunsuri: că acest stat este gata să devină candidat la aderare. Acest lucru se întâmplă rar. Comisia Europeană ar putea spune că statul care a completat chestionarul poate deveni candidat la aderare dacă îndeplinește anumite condiții legate de reforme. Sau Comisia Europeană nu dă un răspuns și acest fapt înseamnă că trebuie să mai lucrăm. Miza noastră e să ne înscriem în aceeași categorie de state care se apropie și se integrează în UE alături de statele din Balcani”, a precizat Nicu Popescu.

Ministrul de Externe a mai adăugat că pe foarte mulți parametri Republica Moldova merită deja să fie un stat candidat la aderare așa cum sunt statele din Balcani.

„Eu foarte clar am explicat că pe mai multe criterii RM cu siguranță nu este la coada statelor din Balcani: pe funcționarea instituțiilor democratice, a economiei, în legătură cu gradul de integrare a economiei noastre pe piața europeană, pe gradul de pluralism mediatic. (...) Marele noastre probleme sunt în justiție și corupție”, a mai spus ministrul.

Întrebat dacă are șanse RM să obțină statutul de stat candidat în acest an, Nicu Popescu a declarat că semnalele sunt foarte bune.

„Doar în ultimele șase săptămâni Chișinăul a fost vizitat de miniștri de externe sau șefi de stat din aproape jumătate din statele UE. Mulți din ei au spus că viitorul RM este în UE. Acest lucru l-a spus și Polonia și Țările Baltice, România, dar și Italia. Franța și Spania au spus deschis că ne văd ca pe un stat care face parte din familia statelor europene. În acest sens semnalele diplomatice sunt foarte pozitive”, a mai spus ministrul de Externe.

Emisiunea „Secretele puterii” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: