Printre funcționarii sancționați se numără și actualul ministru de Interne, Alexandru Jizdan, care atunci era șef-interimar al Departamentului serviciilor operative. Acesta s-a ales cu mustrare aspră pentru „acoperirea operativă neadecvată a situației și manevrarea redusă cu forțele și mijloacele disponibile, activitatea operativ-investigativă și informațională insuficientă, manifestată prin suportul informațional neadecvat și acoperirea operativă redusă a elementelor extremiste”, etc.

S-a ales cu sancțiune disciplinară și șeful Serviciului Protecție Civilă și Situații Excepționale, Mihail Harabagiu, dar și viceministrul afacerilor interne, șef al Statului major operativ, Valentin Zubic. Ultimul este în prezent şef al companiei de pază Argus-S, afiliată liderului PD, Vladimir Plahotniuc.

Actualul deputat socialist, Petru Corduneanu, pe atunci șef al Direcției generale de ordine publică, a fost sancționat cu „avertizare asupra corespunderii parțiale cu serviciul”.

Cu aceeași sancțiune s-a ales Vladimir Botnari, pe atunci comisar al municipiului Chișinău. Acum doi ani, Botnari a fost angajat în calitate de șef al Direcției securitate din cadrul Moldtelecom.

A fost sancționat cu mustrare și actualul secretar general stat al Ministerului Afacerilor Interne, Simion Carp, pe atunci rector comandant al Academiei „Ștefan Cel Mare” a MAI.

„Chemările de răsturnare a puterii de stat au fost calificate ca aventuriste și lipsite de orice suport, de aceea, în pofida competențelor Statului Major operativ, la ora 9.00, a fost mobilizat doar efectivul RPS „Scut”, cu 100 de colaboratori în uniformă și veste luminiscente și 140 de colaboratori dotați cu mijloace speciale, care au fost plasați în spatele Guvernului”, se spune în Hotărârea Colegiului MAI.

Printre documentele publicate de Vasile Năstase sunt și raportul lui Botnari adresat ministrului de Interne de atunci, Gheorghe Papuc, precum și note informative privind cronologia evenimentelor și acțiunile subdiviziunilor MAI în cadrul manifestărilor din aprilie 2009.

DOC aprilie 2009 by Jurnal on Scribd