image
Sursa foto: Jurnal.md

Premierul demisionar Ion Chicu va exercita interimatul funcției doar până la 31 decembrie

Interimatul funcției de prim-ministru va fi asigurat de Ion Chicu doar până la 31 decembrie, curent. La fel, până la această dată, va asigura interimatul funcției de ministru al Sănătații, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuță și ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatâi. Ceilalți miniștri vor continua să activeze și în 2021. Anunțul a fost făcut de Ion Chicu, după o întrevedere cu președintele Maia Sandu.

Am avut o întrevedere cu Doamna Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova. În cadrul discuției am oferit șefului statului informațiile principale referitoare la cele mai importante aspecte ale funcționării statului, inclusiv situația bugetar-fiscală, pandemia, securitatea statului, aspect elegate de reintegrarea țării, relațiile cu partenerii de dezvoltare, etc. Am informat Președinteșe țării despre faptul, că Bugetul Public Național la sfărșit de an va fi executat la venituri cu un surplus de circa 1,2 mlrd. lei față de planul stabilit pentru 2020 (în principal, din contul surplusului la Bugetul de Stat). Deficitul bugetar va fi semnificativ mai mic decît cel planificat - circa 5,5% din PIB (planificat 8%). Pînă la sfărșitul anului nici o dispoziție de plată prezentată în Trezoreria de Stat nu va rămîne nefinanțată. Pe conturile Bugetului de Stat va rămîne un sold de circa 2,5 mlrd.lei, mijloace suficiente pentru finanțarea cheltuielilor bugetare (salarii, pensii, etc) pe parcursul lunii ianuarie” a scris pe pagina sa de facebook, Ion Chicu.

În cadrul întrevederii, premierul a mai informat președintele că instituțiile medicale din țară sunt aprovizionate cu medicamente, echipamente medicale, materiale de protecție si alte consumabile, necesare pentru tratamentul persoanelor infectate cu COVID19.

Totodată el a anunțat că contractul pentru aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova în anul 2021 va fi extins în următoarele zile, iar prețul orientativ în primul trimestru 2021 va fi de circa 120-122$ pentru o mie de metri cubi.

Pe parcursul următoarelor zile instituțiile guvernamentale vor oferi Președinției si alte informații solicitate de Maia Sandu.

Până la 31 decembrie 2020 interimatul funcției de prim-ministru va fi asigurat de mine. Tot pînă la 31 decembrie 2020 interimatul funcției de Ministru al Sănătații, Muncii și Protecției Sociale, Ministru al Finanțelor și Ministru al Economiei și Infrastructurii, va fi asigurat de miniștrii actuali, respectiv Doamna Viorica Dumbrăveanu, Domnul Serghei Pușcuța și Domnul Anatol Usatîi. Ceilalți colegi miniștri vor continua activitatea mai departe”, a mai precizat Ion Chicu.

Amintim că premierul și-a anunțat ieri demisia după întâlnirea cu președintele Parlamentului Zinaida Greceanâi și cu ex-președintele Igor Dodon.

Citeşte mai mult despre

comentarii: